Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmesi planlanan Peşmergelerle ilgili detaylı bilgi veremeyeceğini söyledi. Kurtulmuş, “Irak’ın anayasası bakımından da legal bir yapı olan Kuzey Irak güçlerinin orada bulunmasını tercih ediyoruz. Bu nasıl olur ne şekilde olur? bunların hepsi detaydır. Bunlar kamuoyuyla paylaşılacak olan şeyler değildir.” dedi.

Beylikdüzü’nde gerçekleşen 6. İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Foromu’na katılan Numan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını cevapladı. Kurtulmuş, bir gazetecinin, “Bu gece Kobani’ye Peşmerge geçişi olacak. Bu nasıl gerçekleşecek? İlk etapta ne kadar geçiş olacak?” şeklindeki sorusuna, “Bunlarla ilgili detaylı bir şey söyleyecek durumda değiliz. Kobani meselesinin ne kadar önemli olduğunu hep beraber görüyoruz. Kobani’de uzunca bir süredir devam eden çatışma Türkiye’yi de etkiliyor, uluslararası sistemi de etkiliyor. Bu bölgede, Kobani’de ilişkilerimizin iyi olduğu kardeşçe ilişkiler içinde olduğumuz Kuzey Irak yönetiminin bu bölgede konuşlanmasını istiyoruz. Eğer orada bir şey olacaksa bunların Kuzey Irak yönetimi tarafından, Irak’ın anayasası bakımından da legal bir yapı olan Kuzey Irak güçlerinin orada bulunmasını tercih ediyoruz. Bu nasıl olur ne şekilde olur? bunların hepsi detaydır. Bunlar kamuoyuyla paylaşılacak olan şeyler değildir. Mühim olan Kobani’de devam etmekte olan bu son derece vahim durumun sona erdirilmesidir. Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde bu durum sona ermiş olur.” diye cevap verdi.

‘IŞİD BİTSE BAŞKA BİR ŞEY ORTAYA ÇIKAR’

IŞİD’in Suriye’deki iç savaştan kaynaklı olarak ortaya çıktığını ileri süren Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Bütün dünyanın anlaması gereken bir şey var. Şu anda Kobani’de yaşanan trajedi ya da uzunca bir süredir 300 bin insanın hayatına mal olan Suriye’deki bu ağır insanlık trajedisi ve bunun sonucu olarak da IŞİD diye ortaya çıkmış olan bu mesele tek başlına ele alınacak bir mesele değil. Kobani’yi tek başına ele alalım ve çözelim bu mümkün değil. IŞİD’i tek başına çözmek de mümkün değil. Şu anda Suriye’de gelinen Kobani krizi de IŞİD meselesi de nihayetinde sebep değil sonuçtur. Siz bu kadar uzun sene 4 yıl boyunca Suriye’deki Irak’taki bu istikrarsız ortamın devamını sağlayacak bir sürü iş yapar ya da bunlara göz yumarsanız Suriye’deki rejimin halkına karşı kitlesel imha silahlarıyla saldırmasını görmezden gelir ve müsaade ederseniz, Suriye’deki büyük kitlelerin siyasi katılım süreçlerinin dışına atılmasını Irak’taki büyük kitlelerin siyaseten dışarı atılmasına göz yumarsanız bugün IŞİD çıkar. Yarın sabah IŞİD’i bitirseniz başka bir şey ortaya çıkar. Bir baştan beri şunu söylüyoruz. Mesele sadece bu problemleri tek tel çözmek değil. Özellikle Suriye ve Irak’taki bu terörü besleyen ortamın bütünüyle ortadan kaldırılması lazım. Silah atıyorlar IŞİD’in eline geçiyor. Öyle karışık, öyle kompleks bir ortamla karşı karşıyayız ki.”