Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dünyanın Suriye'deki savaşın bitirilmesi konusunda kararlı olamamasının nedeninin Birleşmiş Milletler'deki (BM) güç dengesinin etkili olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Suriye'deki krizi neden çözemiyoruz. O sorun çözebilmek için elinizde bir aracın olması lazım. Elimizdeki araç BM. BM'nin Suriye'de Esad'ın barbarlığını durdurması için karar alması lazım. Nasıl karar alacak? Esad'ın BM Güvenlik Konseyi'nde dayısı var, abisi var. Rusya'nın izni olmadan o kararı nasıl alacaksınız. O kararı alamıyorsunuz." dedi.

Numan Kurtulmuş, İstanbul Kongre Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu tarafından düzenlenen 3. Türk Arap Gençlik Kongresi’ne katılarak Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmeler, tarihsel gelişim içinde bugüne kadar gelen sorunlar ve bölge ülkelerinin durumlarına ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmasında BM'yi barışa ihtiyaç duyulan topraklarda etkili olamamakla eleştiren Kurtulmuş, BM'deki etkili devletlerin isteği olmadan Suriye'de ve Ukrayna krizlerinde harekete geçmenin mümkün olmadığını anlattı. Kurtulmuş, "Suriye'deki krizi niye çözemiyoruz, hiç sordunuz mu bu soruyu. Suriye'deki sorun çözmek için elinizde bir aracın olması lazım. Elimizdeki araç ne Birleşmiş Milletler. Birleşmiş Milletler sözüm ona dünya barışını kurmak için kurulmuş bir teşkilat. BM nasıl kuruldu, dünyadaki 5 büyük ülke dünyadaki diğer 195 ülke bir tarafa onlar başka bir tarafa. BM'nin Suriye'de Esad'ın barbarlığını durdurabilmesi için karar alması lazım, nasıl karar alacak? Esad'ın BM Güvenlik Konseyi'nde dayısı var, abisi var. Rusya'nın izni olmadan o kararı nasıl alacaksınız, o kararı alamıyorsunuz. Barışı sağlayamıyorsunuz. Ayın şekilde İsrail'in Filistin'e karşı yaptığı canavarca uygulamalar karşısında yüzlerce BM kararı var bir tanesini bile uygulayamıyorsunuz. Bırakın uygulamayı İsrail bildiği gibi iş yapmaya devam ediyor. Çünkü onun da BM'de dayısı var. Amerika'yı aşmadan İsrail'in karşısında en ufak bir adım atamıyor, ona karşı yaptırım uygulayamıyorsunuz. Gelin Ukrayna krizine, nasıl çözeceksiniz. BM'den karar almanız lazım, BM'den karar alamıyorsunuz. Çünkü Rusya zaten Ukrayna'yı işgal etmiş. Rusya nasıl BM Genel Kurulu'nda Rusya işgalcidir diyecek de kendi işgalinden vazgeçecek." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Ortadoğu'da yaşanan sınırların belirlenmesi ve benzer ihtilaf konularını da değerlendiren Kurtulmuş, "İngilizler bu topraklarda öyle bir fitneyi ortaya koydular ki, İngiliz komutan Selahaddin Eyyubi'nin kabri başına geldiği zaman o sözleri söyledi ve ilaveten de şunları söyledi. 'Kalk ey Selahaddin, esas haçlı seferleri şimdi başlıyor' dedi. Bir tarafta ölüsü dirisi herkese saygı gösteren bir anlayışın insanları, diğer tarafta insanlar ölüsüne bile saygı göstermeyen bir medeniyetin uygulamaları." dedi.

Ortadoğu'da çizilen sınırların masa başında cetvelle çizildiğini belirten Kurtulmuş bugün yaşanan sorunların da kaynağında bu anlayışın olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Oturdular masanın üzerine, cetvelleri koydular sınırları cetvellerle çizdiler ve bu sınırların hiç birinin sınırlarının çizilmesinde tarihi gerçekler yok. Suriye ile Irak'ı ayıran bu sınır, ya da Suriye ile Türkiye'yi ayıran bir sınır, ya da Irak'ı Türkiye ile ayıran bu sınır hangi tarihi gerçekler üzerine kurulmuştur. Öyle hesaplar yaptılar ki dağın tepelerinden sınırları geçirdiler, örnek olarak Türkiye Irak sınırını söylüyorum, 30 kilometre aşağıdan geçirin sorun olmayacak, 10 kilometre yukarıdan geçirin yine belki sıkıntılar olmayacak. Ama ta bugünleri hesap ederek sınırları o günlerden çizdiler." diye konuştu.

Mısır ve Libya'da yaşanan olayları ve sonrasında gelinin noktayı değerlendiren Kurtulmuş, Mısır'a demokrasinin çok görüldüğünü, Mursi ve arkadaşlarının ortaya koyduğu demokrasi tecrübesinin hata yapmasına dahi müsade edilmediğini ifade etti.

'SÜMEYYE ERDOĞAN:ORTADOĞU HALKLARI NASIL BİR KİRLİ TASARIMDA ALET OLDUKLARINI ARTIK MUTLAKA GÖRMELİ VE FARK ETMELİLER'

Toplantıdaki konuşmacılardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'dı. Birinci Dünya Savaşı Ortadoğu'da ortaya çıkan sorunlar ve bugün yaşanan olayları değerlendiren Erdoğan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi coğrafyalarda yaşanan sorunlarda temel olarak Birinci Dünya Savaşı'nın olduğunun görüldüğünü söyledi. Erdoğan, "Kerbela faciasından sonra belki de en kanlı dönemin yaşayan Şii - Sünni meselesini, aynı şekilde Birinci Dünya Savaşı sonrası canlanmış bir sorun olarak görüyoruz. İslam coğrafyasının yaşadığı yoksulluk, geri kalmışlık, gelir adaletsizliği, göç, çarpık şehirleşme ve terör aynı şekilde Birinci Dünya Savaşı'nın mirasıdır. Yüz yıl önce başlayan bu savaşın coğrafyamıza yaptığı bir başka fenalık da fiziki sınırların yanında halkların arasına çizilen maalesef fikirsel ve ruhsal sınırlar olmuştur. Irak'ta, Suriye'de ölenler bizim kardeşlerimiz ama kazananlar katiller değil, başkaları. Şii Sünni çatışmalarında keza, bölgeye musallat olan terör örgütlerinin katlettikleri de bizim kardeşlerimiz ama kazananlar terör örgütleri de değil başkaları. Ortadoğu'nun halkları nasıl bir kirli tasarımda alet olarak kullanıldıklarını artık mutlaka görmeli ve fark etmeliler." dedi.