Öğrencileri tehdit eden uyuşturucu tacirlerine haraç çeteleri de eklendi. Bursa’da bazı okullarda öğrencilerin okul dışından aldıkları destekle özellikle alt sınıflardaki çocukları tehdit ederek haraç topladıkları iddia edildi. İstedikleri parayı alamayan haraç çetesinin okul müdür yardımcısı ve velisinin yanında öğrenciyi ‘dışarıda, çıkışta görüşeceğiz’ diye tehdit ettiği belirtildi.

Haraç çetesinin yaşandığı iddia edilen okullardan biri de Bursa Demirtaş Bucağı Ortaokulu. Yedinci sınıfa giden oğlunun geçen yıldan beri çete üyeleri tarafından tehdit edildiğini belirten Murat Karakoç, “Bu okulda geçen seneden beri sürekli kavgalar gürültüler, öğrencilerden haraç istemeler, zorla para almalar sürekli başımıza geliyordu. Geçen sene oğlumu okulun önünde dövdüler, telefonunu aldılar. Kulak zarında patlama var, raporlarımız var. Ben de bunu emniyete yansıttım, şu anda mahkeme süreci devam ediyor.” dedi.

Aynı zamanda Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkan Yardımcısı olan Karakoç, çocuklarını Bursa Emniyet Müdürünün güvenlik sıkıntısı olmayacak sözüne güvenerek okula gönderdiklerini ifade ederken şöyle konuştu: “Ancak bu gün okulun dördüncü günü. Oğlum beni işyerimden arayarak, okulda zorla kendisinden para istendiğini ve okul çıkışında ağabeyleri ile birlikte oğlumu dövecekleri yönünde tehdit aldığını söyleyince okula geldim ve okul idarecilerinden yardım istedim. Tutanak tutup disipline vereceklerini söylediler, ancak bir ay boyunca öğretmen ve kadro eksikliğinden dolayı bir şey yapamayacaklarını, bir ay sonra ancak bu işlere el atabileceklerini ve bu dönemde çocuklarımıza sahip çıkmamızı tavsiye ettiler.”

'BENİM VE MÜDÜRÜN YANINDA OĞLUMU TEHDİT ETTİ'

Öğrencilerden haraç isteyenlerin bir kısmının aynı okulda okuduğunu anlatan Karakoç, “Hatta bir tanesini müdür yardımcısı Şaban beye gösterdim, ben muhatap olmak istemedim. Şaban bey, gidip konuştu. Şaban beyin yanında birden fırlayarak çocuğumun kolundan tutup, ‘dışarıda, çıkışta görüşeceğiz’ dedi. Diğer çocuklarla da oğlumla da konuşuyorum. Arkalarının olduğunu söylüyorlarmış ve zorla para alıyorlarmış.” ifadelerini kullandı.
Okulun yaklaşık 500 kişi kapasiteli olduğunu kaydeden Karakoç, “Ancak şu anda okulda bin 500’ün üstünde öğrenci var.” dedi.

İki torunu aynı okulda okulda okuyan Yılmaz Karayazı da derslerin boş geçtiğine işaret ederken, “Okula çocuğu gönderiyoruz, müdür bile gelmemiş, öğretmen yok. Çocuk gidip oturuyor oturuyor geliyor. Boşuna gidip boşuna geliyor. Milli Eğitim Bakanı okullar açıldı diyor, şakşaklıyor ama işin içinde bir şey yok. Böyle eğitim olmaz.” şeklinde yakındı. Karayazı, haraç olaylarını kendisinin de duyduğunu anlatırken, “Sağda solda duyuyorum, onun gibi şeyler. Grup halinde para alıyorlar, dışarıda köşede sıkıştırıp bir şeyler ediyorlarmış.” şeklinde konuştu.

GEÇEN SENE HARAÇTAN DOLAYI OKULDA BÜYÜK KAVGA ÇIKTI

Aynı okuldan bu yıl mezun olan E.G. ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bu okulda geçen sene 6. sınıfta bir çocuk tuvalete girmiş, 8. sınıftan da birisi girip diğer çocuğa ‘para var mı?’ diye sorup ardından üstünü arayıp çocuğun 5 lirasını almışlar. Dışarıda bu nedenle büyük bir kavga oldu.”

Bu yıl okuduğu Veysel Karani Lisesi yanında uyuşturucu ve bonzai satıcılarının dolaştığını anlatan E.G., şunları söyledi: “Bize hep ‘gitmeyin’ diyorlar. Gidip bakıyoruz parklarda adamlar yatıyor. Veysel Karani Lisesi’nin yakınında da uyuşturucu satıcıları, kaçak ve ucuz sigara veriyorlar. Öğrenciler de onları alıyor ama içinde ne olup bittiğini bilmiyor.”

İsmini vermek istemeyen öğrencilerden bir başkası da gördüklerini şu sözlerle aktardı: “Bize para ver’ diyorlar, ‘vermezsen döveriz’ falan diyorlar. ‘50 kuruş versene’ diyorlar. Vermezsen dövüyor ve dövmeyle tehdit ediyorlar. Tehdit ediyorlar. Vermediğin zaman boğazımızdan tutup sıkıştırıyorlar. ‘Vermezseniz tokatlarım’ diyorlar.”