Greenpeace’in İzmir’de bulunan Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisinin kaptanı ve mürettebatı, Manisa'nın Soma ilçesine giderek, termik santral için zeytinlikleri ellerinden alınmaya çalışılan Yırca köylülerine destek verdi. Greenpeace ekibi, zeytinliklerin önünde, "Kömür için zeytine kıyma, yanındayız Soma" yazılı pankart açtı.

17 Eylül 2014 gecesi bölgedeki ağaçları kesmek isteyen Kolin Şirketler Grubu'nun görevlileri, "acele kamulaştırma" sürecinde olan zeytinliklere iş makineleriyle girmiş, 13 ağacın sökülmesinin ardından köylülerin direnişi sonucu daha fazla ağacın kesilmesi durdurulmuştu. Greenpeace, ağaçların kesilmesiyle ilgili olarak 18 Eylül’de şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rainbow Warrior'un kaptanı Peter Willcox, yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye ilk 18 yıl önce kömürü protesto etmek için gelmiştim. Geri gelmek benim için zordu, çünkü o dönemde kömüre karşı yeterince mücadele ettiğimizi düşünmüyordum fakat Yırca halkıyla tanıştığımda, kömüre karşı mücadeleyi birlikte sürdüreceğimizi görmek bana moral verdi. Greenpeace, adından da anlaşılacağı gibi bir çevre ve barış örgütü. Yırcalı köylüler de bize barışın simgesi olan zeytin dalı vermek istedi ancak geldiğimizde gördük ki kömür santrali uğruna dozerler zeytin ağaçlarını yıkmış, barışın simgesi zeytin dallarını kırmış. Biliyoruz ki Yırca köylüleri, bu ölüm saçan kömür santralinin yapımını engelleyecekler. Eğer kepçeler tekrar gelirse Greenpeace, zeytin ağaçlarını savunmak için Yırcalılarla birlikte olacak. Rainbow Warrior mürettebatı, Yırca köyüne destek vermekten mutluluk duyuyor." dedi.

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da şunları söyledi: "Acele kamulaştırmaya ve burada termik santral kurulmasına karşı başlatılan davalar sonlanana kadar köylü arazisini koruyacak. Arazinin tamamı bize aittir. Rainbow Warrior mürettebatının bizimle kurduğu dayanışma için teşekkür ederiz ve yanımızda duran diğer kurumlar için teşekkür ederiz. Tarımla ilgili çalışmalar sürdüren bütün kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz. Talebimiz, acele kamulaştırmanın iptal edilmesi ve buraya termik santral yapılmaması."