Ramazan ayında, uzun süren açlık sonrası iftar, sahur derken hem uyku düzeni hem de beslenme alışkanlıklarının farklı ritim tuttuğu bir dönem. Uzmanlar bu ritimle Ramazan’da yavaşlayan vücudun çalışma verimliliğini artırma önerisinde bulunuyor.

Ramazan sonrasında beslenmeye dikkat edilmesi ve ağır yiyeceklerden kaçınılmasını tavsiye eden uzmanlar, vücudun yaptığı her işlemde ihtiyaç duyan su tüketiminin günlük 2 -3 litre olmasını öneriyor. Uzmanlar, tüketilen su miktarından bir litreye bir tatlı kaşığı karbonat katılmasının vücudun asit-baz dengesini yoluna koyacağı ve rahatlatacağını ifade ediyor.

Ramazan sonrasında metabolizmayı hızlandırmak için önerilerde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, sıvı tüketimine dikkat edilmesi ve ara ara karbonatlı su tüketilmesini önerdi. Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, suyun günde 2 litre tüketilmesi besinlerin vücutta kullanılması için bütün aşamalarında vücudun suyu kullanması, fazla ödemin, sindirim sonucu oluşan zararlı atıkların vücuttan atılması metabolizmanın hızlanması ile kilo vermede yardımcı olduğunu söyledi. Taşçıoğlu, "Günde 2 litre su içmek kilonuzu korumada işe yararken,3 litre içtiğiniz su zayıflamanızı sağlar. Ayrıca 1 litre suya ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı karbonat , vücudunuzun asit-baz dengesini yoluna koyacak ve sizi rahatlatacaktır." bilgisini verdi.

Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, Ramazan sonrasında öğle yemeği ve akşam yemeğinden biri sebze, pilav, makarna, çorba gibi karbonhidrat kaynaklarından, diğeri ise et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarından alınırsa altın kurallardan birini sağlamış olacağını ve yağ kaybı ağırlıklı kilo yönetimini sağlanacağını dile getirdi.

Diyet Uzmanı Taşçıoğlu, son yapılan araştırmalara göre günde en az 2 porsiyon süt ve türevlerini tüketmenin, metabolizmayı hızlandırıp yağ depolanmasını önlediği ve hormonları etkileyerek zayıflamada yardımcı olduğunun tespit edildiğini hatırlattı. Süt ve yoğurt tüketmeden yağ yakımının imkansız olduğu söylenebileceğini ifade eden Taşçıoğlu, "Tam yağlı süt ve süt ürünlerinden yağsız süt veya süt ürünlerine geçiş yapın. Bu değişim, eğer günde 3 porsiyon süt grubundan besin tüketiyorsanız 200 kalorilik bir kazanç sağlayacaktır. Bu şekilde yılda fark etmeden 9 kilo vermenize yardımcı olacaktır." diye konuştu.