Türkiye‘nin sağlık turizminde ilerlemesi, Avrupa ülkelerinden ilgi görmesi sektörde yabancı dil bilen personelin önemini artırıyor. Sektörün önemli kesimlerinden sağlık personelinin yabancı dil eğitiminden bilhassa İngilizce tıp dili eğitiminden geçirilmesini öneren Türk Health Tourism (Türk Sağlık Turizmi) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Acıkök, eğitimin devletin teşviki ile bedelsiz verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Acıkök, Türkiye‘nin turizmde önemli bir yeri, büyük gayeleri olduğuna işaret ederken, “Fakat yabancı dil bilmeyen sağlıkçı sorunu hedeflerimizi yakalamayı güçleştiriyor. Artık yabancı dil bilmeyen sağlıkçı kalmamalı.” dedi. Türkiye‘nin sağlık turizminde ilerlediğini ancak kimi sorunlarını aşması gerektiğini belirten Acıkök, şunları ifade etti:

“Sağlık personeli bilhassa hemşireler İngilizce‘yi ve Arap dillerini iyi bilmek durumunda. Doktorların çoğu İngilizce’yi biliyor. Fakat gelen hastayla en fazla muhatap olan kişiler hemşireler. Hemşirelerin yanı sıra sağlık personeli, sağlık dış personeli, medikal personeli, sekreter, temizlik personeli… Bunların çoğunun yabancı dil sorunu var. Devlet teşviki ile yerinde eğitim verilerek hiç değilse bunların sağlık terimlerine yönelik bir pratik İngilizce eğitim almaları sağlanabilir.”

HASTANELER TEŞVİK EDEBİLİR

Sağlık personelinin yabancı dil eğitiminin maliyetine de değinen Kenan Acıkök, şöyle devam etti:

“Sağlık turizminin gelişimi için Türkiye’deki özel olsun, kamu olsun tüm hastanelerde görev yapan sağlık personeline bedelsiz eğitimin yolu açılmalıdır. Bunun için yabancı dil kurslarıyla anlaşmalar yapılmalıdır. Hatta iyi bir anlaşmayla yabancı dili çalıştıkları hastanelerde de öğretmek mümkündür. Yüzbinlerce sağlıkçının bu eğitimleri çalıştıkları yerde almaları halinde maliyetler de düşer, eğitimi aksatma da olmaz. Kısa sürede yabancı dil bilmeyen sağlıkçı kalmaz.”


Acıkök, sağlık turizmi rakamlarına temas etti. 2013 turizm gelirinin 32,3 milyar dolar, sağlık turizmi gelirinin 2,5 milyar dolar olarak açıklayan Türk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Acıkök, “Ancak bu çok az. Türkiye'nin potansiyeli en az 2 milyon Avrupalı hasta ve 20 milyar dolar olmalı.” temennisinde bulundu.