Erkekler için saç bir anlamda doğal bir sürecin parçasıdır ve zamanı geldiğinde dökülebilir. Bir erkek saçsız da kendisini ifade edebilir ancak konu bayanlar olduğunda burada daha dikkatli bir şekilde ele almak gerekir. Çünkü kadınlar erkeklerden daha fazla kuaföre giderler ve saçlarına bakarlar. Saç bir kadın için estetik ve sağlık göstergesidir.
Buradan yola çıkacak olursak bir insanın saçları ne kadar canlı ve parlak olursa sağlığını da o derece korumuş olacaktır. Lakin biz kadınlar saçımıza bakarken daha doğrusu baktığımızı düşünürken çoğu onlara zarar veriyoruz.  Saça olması gerektiğinden fazla krem sürmek, yıkamak ve çok taramak saçlarınızı zaman içerisinde yıpratacaktır. Bu makalemde ise siz değerli takipçilerime sağlıklı saçlara erişebilmeniz noktasında önemli bilgiler vermek istedim. 

1-ALKOLLÜ ÜRÜNLER VE SU KULLANIMI

Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey ürünleri kullanırken dikkatli hareket etmeniz.  Özellikle de alkollü ürünler konusunda. Alkol ve de çevresel koşullar saçlarınızın doğal olan parlaklığını kaybetmesine neden olacaktır. Bunun yanı sıra kullanmış olduğunuz saç köpüklerinin içerisinde de alkol vardır. Belki siz farkında değilsiniz ancak alkol zamanla saçlarınıza zarar vermeye başlayacaktır. Bunun içinde kuru saçlara sahipseniz köpük yerine krem ya da saç serumu kullanmanızı tavsiye ediyorum.  Bu ürünlerin kullanımının yanı sıra aynı zamanda sıcak suyla yıkanan saçlarında saçınıza zarar verdiğini söyleyebiliriz. Hatta saçlarınızı soğuk suyla yıkamayı kendinize alışkanlık yapmalısınız. Saçınızı soğuk suyla yıkadığınız da üst deri kapanır bu da parlak ve yumuşak bir yüzeye ulaşmış olmanızı sağlar. Bunu saçlarınızı kuruturken uygulamış olduğunuz soğuk hava şeklinde düşünebilirsiniz.

2-SAÇLARINIZA DOĞAL DAVRANIN SIK YIKAMAYIN

Saçlarınıza olması gerektiğinden çok fazla önem göstermemelisiniz. Bunun içinde doğal olan şeyleri yapmanız gerekiyor. Mesela saçlarınızı taramak için sert ve plastik fırçaları kullanmamalısınız. Onların yerine doğal kıllardan oluşan bir fırça tercih edebilirsiniz. Bunun amacı saçlarınızdaki yağın her tarafa eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlayacaktır. Bu sayede parlaklık kazanacak. Saçlarımız gözenekli bir yapıdan oluşur bunun nedeni ise havadaki nemi emer bu kıvırcıklaşmasına neden olacaktır. Eğer ki siz gün içerisinde saçlarınızın kıvırcık bir hal almasını istemiyorsanız o zaman evden çıkarken asla saçlarınız ıslak bir şekilde dışarıya çıkmamalısınız. Evet, saçlarınızı sık yıkadığınız zaman temiz kalabilir lakin çok yıkadığınız da saçınızdaki nemi ve yağı da aynı zamanda almış olursunuz bu da onun güçsüz kalmasına neden olacaktır. Saçlarınızı haftada bir kez yıkamanız yeterli olacaktır.

3-SAÇLARINIZI DOĞRU BİR ŞEKİLDE KURUTUNUZ

Saçlarımızı kuruturken yanlış olarak düşündüğümüz bir şey vardır. Isının saçlarınızı kuruttuğunu düşünürsünüz. Ancak burada ısıyı doğru bir şekilde kullandığınız da saçlarınıza parlaklık vereceğini bilmelisiniz. Eğer ki bir bayan olarak kuaföre az gidiyor ve hayatı yoğun bir şekilde yaşıyorsanız o zaman mutlaka ayda bir kez olsun maske ve de sıcak yağ bakımını uygulamanızı öneriyorum.  Saçlarınızda ısıyı doğru bir şekilde uyguladığınız da bir anlamda gerekli olan parlaklığı da kazandırmış olursunuz. Genelde yapılan yanlışlıkta budur saçların kurutulması için aşırı sıcak kullandığınız da saçlarınızın ucunun kırılmasına neden olursunuz.



4-SİLİKONLU ÜRÜNLER

Yukarıda saç bakım ürünleri konusunda hassas davranmanız gerektiğini belirtmiştik. Burada yeniden hatırlatmak istiyorum saç ürünlerini tercih ederken silikonlu olanların saçlarınızın derisinin üzerinde kalacağını ve de bunun da saçınızı dış etkenlerden koruyacağını bilmelisiniz. silikon saçlarınızın sürtünmesini önler ve bu nedenle de saçlarınız daha az zarar görecektir. Ancak bu ürünleri doğru bir şekilde ve olması gerektiği dozda kullanmadığınız da saçlarınızın da birbirine yapıştığını göreceksiniz.  Eğer ki uzaktan bakıldığında bir yağdanlık gibi görünmek istemiyorsanız o zaman mutlaka dikkatli hareket etmeniz gerekiyor.

5- BESLENME DÜZENİ ÖNEMLİ

Beslenme insan sağlığı kadar saçlarınız içinde önemlidir. Bu nedenle de yediklerinize ve içtiklerinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir saça sahip olmanın altın kurallarından birisi beslenmedir. Saçlara iyi gelen besinleri tüketmelisiniz. Tükettiğiniz besinlerin düzenli bir şekilde ve çeşitliliğine önem vermelisiniz. Özellikle su tüketimine önem vermeli ve günlük gerekli olan miktardaki suyu mutlaka almanız gerekiyor. eğer ki bir diyet yapıyorsanız o zaman saçlarınızın ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri mutlaka almalısınız.



6-İYONLARDAN YARARLANIN

Saçlarınız için kullanmış olduğunuz maşa ve de kurutucular yalnızca saçınızın kabarık olmaması için değildir aynı zamanda sağlığı içinde gereklidir. özellikle piyasa da satılan iyonlu seramik aletler saçlarınızın kırılmasını önleyen negatif iyon üflerler bu da saçlarınızın daha çok güçlenmesine ve parlaklık kazanmasına neden olacaktır.  

7- ŞAMPUAN KULLANIMI

İlk tavsiyem ve ipucum kesinlikle eğer yapabiliyorsan ve saçların her gün kirlenmiyorsa, onları her gün şampuanla yıkamak zorunda değilsin. Saçlarının doğal halinde onları besleyen ve yenileyen minerallere ve besinlere sahip. Eğer her gün saçlarını yıkarsan bu doğal mineralleri ve besinleri de yıkayıp onların yok olmasına sebep olursun. Çünkü şampuanların için yapay kimyasaller ve ek maddeler bu doğallığı öldürüyor ve saçlarının kurumasına sebep oluyor. Eğer yine de her gün yıkamak zorunda kalırsan, şampuan seçimini her gün kullanılabilecek kuru saçlar için olan türünden almaya dikkat et. Bu tür şampuanlar saçlarının güzel kokmasına, kolay şekillenmesine ve daha temiz gözükmesine yardımcı olacaklardır.

8- SAÇLARINIZA YOĞUN BAKIM UYGULAYIN

Saçlarınıza bakım uygulaması önemlidir. Bunu da haftada iki kez yoğun bir bakım olarak gerçekleştirebilirsiniz. Zamanlama olarak ise banyo sonrasını tercih edebilirsiniz. Duş sonrasında saçlarınıza uygulayacağınız bu bakım sonrasındaki farkı kısa zaman içerisinde göreceksiniz. Üstelik bu bakım içinde çok para harcamanıza gerek yok. Evinizde bulunan birkaç malzeme ile bakım işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Düzenli bakım yapmanız halinde saçlarınızın hızlı uzamasını da sağlamış olursunuz.

 9- ZORLU SERTLEŞMİŞ SAÇLAR

Genelde saçların kırılma nedenlerinin başında yanlış saç fırçasının kullanımı gelir. Ancak bayanlara sorarsanız bu saç fırçasını bulabilmek için çok dolaştığını ve uygun fiyatla bulduğunu söylerler. Lakin bayanların büyük bir bölümüne bakarsanız saçlarını bu şekilde kullandıkları yanlış fırçalardan dolayı kırıyorlar. Doğru bir saç fırçası ancak saçınızı tanıdığınız da seçilebilecektir. Bunun içinde öncelik olarak saçınızı tanımanız gerekiyor. bir saç analizi yaptırdığınız zaman saçlarınızın hassasiyetini de öğrenecek ona göre bir fırça seçeceksiniz. Bir diğer konu ise saçların ıslakken kurutulması esnasında fırçanın kullanımıdır. Eğer ki burada yuvarlak uçlu fırçalar kullanırsanız o zaman saçınıza da zarar vermemiş olursunuz. 

10- SAÇ KORUYUCULARI

Saçlarınızı uzun vadede de korumanız gerekiyor. Bunun içinde mutlaka saçlarınızı şekillendirmek için kullandığınız aletlerin sonrasında koruyucu ürünleri kullanmanız gerektiğidir. Piyasada bir çok saç koruyucu ürün vardır. Ancak burada hepsinin de etkili olduğunu söyleyemeyiz. Öncelik olarak kalitesine dikkat etmeli ve ucuz bakım ürünlerinden kaçınmalısınız. Bu sayede daha uzun vadede saçlarınızı korumuş olduğunuzu anlayacaksınız. Bu koruyucu ürünler saçlarınızın nemlendirilmesini ve daha basit şekilde almasını sağlayacaktır. Hem güzel bir model yapacaksınız hem de saçlarınızı korumuş olacaksınız.

Yukarıda saçlarınızın sağlığını koruyabilmesi için size destek olacak 10 madde açıkladım. Umuyorum ki bu maddeleri uyguladığınız da daha canlı ve parlak saçlara kısa sürede ulaşabilecek ve uzun vadeye taşıyabileceksiniz.