İlerleyen teknolojinin de yardımıyla çok daha verimli bir performans elde edilmesini sağlayan bu makine modelleri artık hem daha sağlam hem de daha güçlü bir yapıya kavuştu. Eğer yeni bir balya makinası temin edilirse, çok uzun süre bakım gerektirmeden kullanılabilir.
Ülkemizde pek çok farklı marka tarafından geliştirilen onlarca yeni satılık balya makinası modeli bulunabilir. Bu makinalar arasında en çok tercih edilenler ise en az sarsıntı sunan ürün modelleri oluyor. Çünkü işleyiş mekanizması gereğinde balya makinaları belirli bir sarsıntıyı da zorunlu kılıyor. Geliştirilen yeni makine modellerinde bu sarsıntı oranı olabildiğince minimum seviyeye çekilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla yeni bir balya makinası satın almak isteyenler öncelikle makinanın sarsıntı seviyesini değerlendiriyor.

Balya Makinası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Elbette makine modelleri incelenirken mercek altına alınması gereken tek husus, balya makinasının sarsıntı seviyesi olmamalıdır! Aynı zamanda balya makinasının toplayıcı genişliğinin de ideal oranda olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Genellikle yeni modellerde toplayıcı genişliği 145 cm ila 165 cm arasında değişiyor. Bu yeni tasarımlarda yükseklik ayarının da hidrolik bir mekanizma eşliğinde makine modeline kazandırıldığını söyleyebiliriz.

Makinanın kullanıcısı otomatik olarak yükseklik kontrolünü kolaylıkla yapabiliyor. Kullanım kumandasında bu ayarın tek bir hareket ile gerçekleştirilebileceği donanım, yeni balya makinası modellerine kazandırılıyor. Ancak yine de özellikle ikinci el balya makinası satın almak isteyenlerin, yüksek ayarının nasıl yapıldığını da incelemesinde fayda olacaktır.

Balya makinalarının kullanımı ile ilgili yaşanan en yaygın sıkıntı, taş ve benzeri materyallerin sıkışması oluyor. En yaygın hasar da işte bu nedenle kaynaklanıyor. Ancak makinanın genel aksamı ne kadar sağlam olursa, taş ve benzeri materyallerin sıkışmasından doğan arıza riski de o kadar düşüyor. Peki, sağlam ana mekanizma nasıl anlaşılır? Bunu anlamak için makinada fan bulunup bulunmadığına bakılabilir.

Aksamına fan kazandırılmış olan balya makinaları toz başta olmak üzere taş ve benzeri materyalleri de makinanın ilgili bölümünden uzak tutabiliyor. Makinalar incelenirken fan pek dikkate alınan parça olmasa da aslında son derece önemli bir görevi üstlenmiş oluyor. Bu arada artık yeni ya da ikinci el balya makinaları internet üzerinden çok daha kolay bir şekilde incelenebiliyor. Hatta online olarak bu makinaların oldukça makul fiyatlarla satın alınması da mümkün hale geldi.