Yaklaşan Kurban Bayramı ve benzeri dönemlerde izin kullanıp tatile çıkanlar için uzmanlar dikkat çeken bir öneride bulundu. Yaşanılan ülkeden daha batıdaki şehirlere veya ülkelere doğru seyahat etmenin uyku-uyanıklık dengesinin bozulmaması için (Jet-lag) önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, doğuya doğru yapılan yolculukların, batıya doğru yapılanlara göre uyum konusunda daha zor olduğunu belirtti.

Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Gülümser Kızıltaş Tokmak, seyahat yönü uyumsuzluğu (Jet-lag) hakkında bilgiler verdi. Kişinin uyku uyanıklık (Jet-lag) döngüsünün, saat dilimi değişikliği sonucunda bozulması olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tokmak, ‘En az iki saat diliminin geçildiği uçak yolculuğundan sonra semptomlar başlar; gece uykusuzluğu, gündüz aşırı uykululuk hali vardır. Seyahatten sonraki 1-2 gün içerisinde gün içi fonksiyonlarda azalma, genel halsizlik veya sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar görülür. Semptomların ağırlığı ve süresi genellikle yolculuk yapılan saat diliminin sayısı ve yolculuğun yönü ile orantılıdır. Doğuya yapılan yolculuklarda uyum, batıya doğru yapılan yolculuğa göre daha zordur. Kişinin uyku ritminin, bölgesel zamana uyumunun saat dilimi başına 1 gün sürdüğü tahmin edilmektedir.” dedi.

6 saatin üzerindeki seyahatlerde kişilerin uyku ritimlerinin ters istikamete kayabileceğini belirten Tokmak, “Bu da semptomların süresinin uzamasına ve jet-lag semptomlarının ağırlaşmasına yol açar. Işığa uygunsuz zamanlarda maruziyet, kişinin uyku ritmini ters yöne kaydırarak uyum süresini uzatır. 6 saatlik uçuşlardan önce ve sonra mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Jet-lag semptomları devam ettiğinde artmış hayal kırıklığı, negatif beklentiler ve kötü uyku hijyeni kişilerde psikofizyolojik insomnia gelişimine yatkınlık oluşturabilir." dedi.