Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Dr. Cengiz Şen, yaz aylarında yaşanan yoğun nem miktarı sebebiyle astım nöbet sıklığının arttığını söyledi. Şen, “Astımlı olgular için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı yüzde 30-50 arasıdır.” dedi.

Dr. Cengiz Şen, yaz aylarında yaşanan yoğun nem ve sıcaklığın astım hastaları için tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Şen, bu tehlikeden korumanın yollarını sıraladı. Şen, “Astım hastalığı akciğerlerimizdeki hava yollarının tıkanmasıyla meydana gelen ve nefes darlığına yol açan bir rahatsızlıktır. Bu tıkanmaya infeksiyonlar, alerjik maddeler, bazı besin ve ilaçlar, reflu hastalığı gibi birçok etken neden olabileceği gibi, soluduğumuz havanın kirlilik derecesi, ısısı ve nem oranı da sebep olabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Şen, astım hastalarının alması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Sıcaklığın ve nemin fazla olduğu saatlerde dışarıda olmamak ve bu saatlerde yorucu fiziksel aktivitelerden sakınmak

Klimalı ortamlarda kalarak sıcaklığın ve nemin uygun şartlarda olmasını sağlamak. Astımlı olgular için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı yüzde 30-50 arasıdır.

Klima kullanımında özellikle ortam sıcaklığının fazla soğutulmamasına, klimanın direkt kişin üzerine hava akımı vermemesine ve klima filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesine dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde klima zarar verebilir.

Küf sporları ve ev tozu akarları yüksek nemli ortamlarda artmaktadır. Bu konuda yüksek hassasiyet gösterilmelidir.

Astım hastası olanların tatil için seçtiği konaklama yerlerinde halı kaplı olmayan odaları tercih etmesi gereklidir.

Antialerjik yatak kılıfı kullanılması ev tozu akarı maruziyetini azaltacağı unutulmamalıdır. Yaz aylarında sıklıkla kullanılan ve özellikle klor ile dezenfekte edilen havuzlar, klor duyarlığı olan astım hastalarında nefes darlığına yol açabilmektedir.

Mutlaka yeterince sıvı alınmalı ve düzenli olarak kullanılan astım ilaçlarına sizi takip eden doktorunuzun önerileri doğrultusunda devam edilmelidir.”