Genel olarak sağlık problemleri, abisinin askerde olması ya da eğitiminin devam etmesi gibi durumlarda kişiler tecil hakkı elde ederek askerliklerini erteleyebiliyorlar. Eğer kişiler bu sebeplerden dolayı tecil haklarını kullanmak isterlerse kendilerine en yakın askerlik şubesine giderek başvuruda bulunuyorlar. Bu işlemleri üniversiteler kendileri yaparken diğer eğitim kurumlarında kişilerin yapması gerekiyor. Bu işlemler eksiksiz bir biçimde yapılırsa internet üzerinden gerçekleştirilen Askerlik Sorgulama işlemi sonrasında da kişiler belirli bir süte tecil haklarının aktif olduğunu görebiliyorlar.

Tecil haklarını kullanmayı düşünmeyen bireyler ya da tecil süreleri dolan bireyler, şubeye giderek askerlik için başvuruda bulunabilirler. Aksi halde adresinize ve telefonuna ilk etapta uyarılar gelecek sonrasında bu uyarılar dikkate alınmazsa da hakkınızda işlem başlatılacaktır. Bu durumların yaşanmaması için kişilerin kendilerinin gidip başvurularını yapması gerekir. Askerlik Dönemleri her yıl aynı olsa da kişiler her zaman istedikleri celp dönemlerinde askere alınmazlar. Genel olarak mevcut asker sayısı ve ihtiyaca göre bu işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple de eğer o dönemde yeterli asker sayısı bulunuyorsa kalan bireyler bir sonra ki celp döneminde çağırılıyor. Bu durumda da kişiler gitmeyi planladıkları aydan birkaç ay sonra askere alınmış oluyor.

Tüm bu işlem basamakları www.askerliksorgulama.org sitesinden kolaylıkla takip edilebiliyor. Siteye giren bireyler üst kısımda yer alan kategorilerden gerekli işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Bu işlemlerin yanı sıra ana sayfa üzerinde sürekli olarak güncel haberler bulunuyor. Bu haberler sayesinde de kişiler askerlik konusunda merak ettikleri bilgilere ulaşıyorlar. Herhangi bir üyelik işlemi ya da ücret olmadan site rahatlıkla kullanılabiliyor.