İki gündür etkili olan sağanak yağışa teslim olan Antalya'nın Manavgat ilçesinde 400'ün üzerinde iş yeri ile çok sayıda apartman dairesi su baskınına maruz kalarak hasar gördü.

Manavgat'ta suların çekilmesiyle felaketin boyutları ortaya çıktı. Antalya Valiliği Afet İşleri Başkanlığı Manavgat Kaymakamlığı'nda kurduğu koordinasyon merkezi ile sağanak yağmurda hasar gören ev ve işyerlerinin tespitini yapmaya başladı. Belediye Başkanı Şükrü Sözen, dükkanlarını ve evlerini su basan esnaf ve işyerini ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

CHP'li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, sağanak yağışta Manavgat'ta 10 mahalleye girilemediğini söyledi. Sağanak yağışa bağlı su baskınında Manavgat'ta 400'ün üzerinde işyerinin hasar gördüğünü belirten Başkan Sözen, 10'nun üzerinde evinde kullanılmaz hale geldiğini söyledi. Doğduğu günden bu yana Manavgat'ta böylesi bir doğal afete şahit olduğunu anlatan Sözen, "Bölgemiz doğal bir afet yaşadı. Meteorolojik uyarıyı göz önünde bulundurarak 300 kişilik ekibi hazır bulundurmuştuk. Şu anda 400 iş yeri hasar gördü. Doğduğum günden bu yana böylesi bir doğal afet görmedim. Normalde Manavgat'a meteorolojik verilere göre metrekareye ortalama 160 kilogram yağmur düşüyordu. Son yağmurda bu 300'ün üzerine çıktı. Manavgat'ın doğal afet kapsamına alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

Manavgat Sanayi ve Ticaret Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ın son yılların en büyük doğal afetini yaşadığını söyledi. Çok sayıda oda üyesinin su baskına bağlı işyerlerinin maddi hasar içinde olduğunu belirten Boztaş, "Su taşkına bağlı maddi hasar çok büyük. Bölgenin afet kapsamına alınarak zararları karşılanması gerekir." dedi. Maddi hasarla ilgili bir rakam vermenin zor olduğunu belirten Boztaş, hasarın daha yüzde 10'unun tespit edilebildiğini kaydetti.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, tarım arazilerinde oluşan zararla ilgili İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin Büklüce, Parekende, Denizyaka, Denizkent, Taşağıl ve Çakış Mahalleleri'nde hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Su baskınında tarım arazilerinde genel zararın yer fıstığı, pamuk ve susam olduğunu belirten Metin, bunun yanı sıra bazı seralarda zararın olduğunu kaydetti. Metin, "Su baskını Manavgat'ta bu sene pamuk üreticini tamamen bitirdi. Pamuk üreticisi ürününü hasat edemeden yağmura yakalattı. Zararımız çok büyük." ifadesini kullandı.

DÖRT YÜZÜN ÜZERİNDE OTOMOBİL SANAYİYE ÇEKİLDİ

Su taşkınında 400 üzerinde araç tamir edilmek üzere Manavgat, Serik, Antalya ve Alanya sanayisine çekicilerle çekildi.
Mazak yedieminin sabibi Adem Mazak, ilçede 10'nun üzerinde araç çekici firmasının sular altında kalan otobilleri tamir için Manavgat, Antalya, Alanya, Serik ilçelerindeki otomobil servislerine götürdüğünü söyledi. Mazak kendilerinin de 90 dakika içinde 13 aracın çekimini yaptıklarını kaydetti.

Atlas Halı'nın sahibi Erbay Yılmaz, su baskınında dükkanının halı deposundaki halıların tamamının sular altında kaldığını söyledi. Yılmaz, maddi hasarının 250 bin lira civarında olduğunu ifade etti.
Aycar Gıda'nın sahibi Ramazan Avcı, alıveriş merkezindeki eşyaların çoğunun kullanılmaz hale geldiğini ve 200 bin lira civarında maddi zararının olduğunu kaydetti.
Güllük Kasap'ın sahibi İbrahim Tezer, su baskınında bir tonun üzerinde etinin zarar gördüğünü, hepsini çöpe atmak zorunda kaldığını söyledi.