HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, dünya barış gününde bütün Ortadoğu coğrafyanın yandığını belirtere, "Yüz binlerce Ezidi kardeşlerimiz yerinden oldu. Suriye ve Gazze'de insanlar bombalandı. Irak'ta Sünni Arap Şii Arabı; Şii Arap Sünni Arabı gördüğü zaman kesiyor. Sanki bütün cehennem üzerimize yağıyor. Esas sorun şu biz bu bataklıktan ne zaman çıkacağız. Birbirimizin kanını dökmekten ne zaman vazgeçeceğiz. Kıyamete kadar birbirimizi öldürecek miyiz?" diye konuştu.

Diyarbakır'da 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Yenişehir ilçesindeki İstasyon Meydanı'nda miting düzenledi. Mitingde "Özgür önderlik, Özgür Kürdistan ve Özgür Ortadoğu" yazılı pankart açıldı. Mitingde BDP Diyarbakır İl Eşbakanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı birer konuşma yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Ortadoğu'da yeni bir dünyanın nasıl kurulması gerektiğini sordu. Tan, "Kardeşçe bir hayat kuramazsak kıyamete kadar birbirimizi öldürecek miyiz? Önümüzdeki esas sorun bu. Birbirimize kahrolsun diyebiliriz. Ama bakın Avrupa'da insanlar birbirinden milyonlar öldürdüler. 1945'te böyle olmaz dediler ve oturdular yeni bir dünya kurdular. Bugün sınırları kaldırdılar ortak parlamento kurdular. Bunları niye anlatıyorum. Peki biz onbinlerce yıl medeniyet sahibi olan halklar olarak neden böyle bir barış ve kardeşliği inşa edemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Her zaman emperyalistlerin bize karşı derin yapılar kurduğundan şikayet ettiklerini anlatan Tan, şöyle konuştu: "Bunlar doğru ama biz neden ortak bir dünya kuramıyoruz. İşte önümüzdeki sorun bu. Önümüzdeki iki yol var. Ya kıyamete kadar birbirimizin kanını dökeceğiz ya da yeni bir dünya kuracağız. İşte biz Kürtler yeni dünya için inşallah öncü oluruz. Bunun için yeni demokratik Türkiye, yeni bir anayasa olmadan Kürtlerin kendi içinde barış, demokrasi ve barışı oturtabilirsek bütün Ortadoğu'nun yeniden ayağa kalkmasında öncü rol oynayabiliriz."