CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye’den Suriye ve Irak’taki terör gruplarına silah gönderildiği, terör örgütü üyelerinin Türkiye’de tedavi edildiği yönündeki haberler üzerine Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milletvekili Tanal, İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek savcılığa dilekçe verdi. Adliye önünde açıklama yapan Tanal, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığında bulunan hükümet döneminde Türkiye’den Suriye’ye ve Irak’a sürekli, basında çıkan haberler uyarınca silahların gönderildiği, terör örgütü üyelerinin Türkiye’den Suriye’ye ve Irak’a giriş çıkış yaptığı, aynı zamanda terör örgütü üyelerinin Irak’tan Türkiye’ye giriş yaptığı, Irak ve Suriye’de yaralanan terör örgütlerinin Türkiye’de tedavi gördükleri, yani Türkiye’nin Irak ve Suriye’de diğer komşu ülkeledeki üst merkezinin Türkiye olduğu şeklinde basında, yurtdışındaki basında çıkan epey haberler oldu.” dedi.

Bu haberler üzerine CMK uyarınca cumhuriyet başsavcılıklarının resen harekete geçmeleri gerekirken bugüne kadar harekete geçilmediğini ifade eden Tanal, “Sorumlu görevli bir halkın milletvekili olarak bu konuyu cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk.” diye konuştu.

Tanal, “Suç duyurusunda bulunmamızın konusu, Türkiye’yi savaş tehlikesiyle karşı karşıya bırakmakta, bu yabancı devletlere karşı hasmane hareketler içine girmektedir. Bu aynı zamanda hasmane hareket dediğimiz ceza kanununmuzun 306. maddesi TCK’nın da 315. maddesi de terör örgütü faaliyetlerinde kullanılmak üzere silah temin eden, buna yardım yataklık eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu suç duyurusunun kapsamı tüm bakanların iş ve işlemlerinden sorumlu olan Başbakandır. Başbakanla birlikte bugüne kadar gümrük kapılarına giriş çıkışa izin veren, bunu görmemezlikten gelen, hastanede tedavi gördükleri zaman ceza kanununları uyarınca bu şekildeki yaralıları kamu görevlileri ihbar etmeleri gerekirken bu ihbar hükümlerini yerine getirmeyen çok kapsamlı olarak bir şikayet dilekçesi verdik.” ifadelerini kullandı.

Dilekçede şüpheli olarak Recep Tayyip Erdoğan ve diğer sorumlular gösterildi. Suçlama olarak da yabancı devlet aleyhine asker toplama, silah sağlama, suçluyu kayırma, suçu bildirmeme, suç delillerini yok etme ve gizleme, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi olarak sıralandı. Tanal dilekçesine ek olarak, yabancı ve Türk basınında çıkan IŞİD komutanının Reyhanlı’da olduğu ve bu kişiyle yapılan röportaji içeren haberleri de savcılığa verdi.