Suriye ve Irak konusunda tek metin olarak hazırlanan tezkere, TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Tezkerede, Türk askerinin sınırdışına çıkması ve yabancı askerlerin Türkiye'deki üsleri kullanabilmesi yer alıyor.

2 Ekim'de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan tezkerede yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması da metinde yer alıyor.

Tezkere'nin gerekçeleri arasında, ülkenin güney kara sınırları boyunca ulusal risk ve tehditlerin arttığı, Kuzey Irak'ta PKK'nın varlığını sürdürmekte olduğu, terör örgütlerinin saysının arttığı ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini koruma hakkı olduğu yer alıyor.

Suriye-Irak tezkeresi 4 Ekim 2014'ten itibaren 1 yıl boyunca geçerli olacak.

Tezkere metninde şu ifadeler yer aldı:

Türkiye'nin güvenliğine terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize dönük tehditleri bertaraf etmek. Kitlesel göç gibi risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak. Kriz sürecinde ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili şekilde korumak ve kollamak. Gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika uygulanmasına yardımcı olmak üzere hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olacak şekilde TSK'nın gerektiği takdirde, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi. Aynı amaçlara dönük olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerinin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerinin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması. Her düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle hükümete izin verilmesi.