İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 20 yıldır faaliyette olan Merter Fatih Koleji bahçesinden yol geçirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Topbaş, “Maalesef biz okullarımızı bile doğru nitelikli alanlarda kurmadık. Bugüne kadar trafik yoğunluğu olmadığı için adım atılmamış. Yol da birinci öncelikli." dedi.

Kadir Topbaş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Merter’deki Fatih Koleji bahçesinden yol geçirilmesi sorulan Topbaş, bu konuda ön yargılı olmadığını, bir okulun, eğitim alanının, çocukların yetişme alanının da düzgün olması gerektiğini söyledi. Topbaş, “Bu durumu sordum. Bana aktarılan şu; planlarda yol olarak terk edilen yolun okul tarafından kullanıldığından bahsediliyor. Tabi trafiği etkileyen yolun açılıp trafiği rahatlatması gereken esasında yol olan bir alanın ihtiyaca bugüne kadar trafik yoğunluğu olmadığı için adım atılmamış. Ama yol olarak planlarda olan bir alanın artık yola katılması gerektiği yönünde çalışmalar yapılıyor. Şunu açıkça söyleyeyim; ön yargılı değil. Burada bir ihtiyaç varsa öncelikler ortaya konulur. Maalesef biz okullarımızı bile doğru nitelikli alanlarda kurmadık. Yol da birinci öncelikli. Farklı niyetler yok. Mümkün mertebe sıkıntı vermeden nasıl çözüleceğine bakıyor arkadaşlarımız.” dedi.

Taksim yayalaştırma projesi hakkında da bilgi veren Topbaş, şöyle konuştu: "Bir hukuki süreç yaşandı. Bizim projelerimiz vardı. Koruma Kurulu’nun vereceği cevabı bekliyorduk. Şu anda sonuçlandı. Daha önce de medya vasıtasıyla İstanbullulara takdim ettiğimiz planımız kurul tarafından onandı ve somut adım atılmış oldu. Biz bu süreci beklemek zorundaydık. Üst yapı dediğimiz beton ortadan kalkacak. Yeşili, sert zemini olan ve kurul da kabul ettiği ölçekte bir çalışmayı tamamladık. Yakın tarihte bu işe girip bir an önce bitirmeyi planlıyoruz. İstiklal Caddesi’nin yenilenmesi de bu kapsamda olacak. Caddenin altındaki eski galeriyi İSKİ toparladı, problem ortadan kalkmış oldu. Seçilen malzeme ile yeni bir uygulama tamamlanacak. Malzeme üzerinde çok durduk, İstiklal Caddesi’nde Sultanahmet‘te yaptığımız çalışmanın bir benzeri olacak. Yürüme konforunu bozmayacak biraz daha az kıvrımlı ve beton harç üzerinde olacak. İSTON özel olarak üretti. Meydanlar yaşandıkça algılanması çok daha farklı olur. Taksim’de maalesef sadece geçiş alanı olarak kullanılıyor. İstiyoruz ki Taksim Meydanı yaşanılır bir yer olsun, vakit geçirilsin."

“145 GÜNLÜK SUYUMUZ VAR”

Bütün doğal kaynakların doğru kullanılması gerektiğini aktaran Topbaş, İstanbul’da günde 2.7 milyon metreküp su kullanıldığını söyledi. Topbaş, “2007’de yüzde 7 olan baraj doluluğumuz şuanda yüzde 16 oranında. Şuanda bizim hiç yağmur yağmadığı takdirde 145 günlük suyumuz var. Ancak boşa akıtılmamalı, kullanım konusunda dikkatli olunmalı. Şahsen ben bardağıma bile içeceğim kadar su alıyorum. İçme kalitesindeki suyu her yerde kullanıyoruz. İstanbul’da rezerv alanlarını arttırmamız gerekiyor.” diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ ALACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na İstanbul’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi vereceklerini kaydeden Topbaş, şöyle konuştu: “Bir helikopter turu ile Çamlıca Cami, Maltepe şehir parkı, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı henüz netleşmedi ama Kanal İstanbul ile ilgili bölgede tarama yaptık. Kendileri İstanbul ile ilgili çalışmaları yakın takip etmek istediğini ifade etti. İnşallah bu Cuma günü bir nezaket ziyaretinde bulunacaklar. İstanbul’da yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz.”

16/9 binaları hakkında yıkım kararının nasıl uygulanacağı sorulan Topbaş, “Tabi yargı sürecine saygı göstermek zorundayız. Onaylanan kararla ilgili ilçe belediyesinin yaptığı çalışmalar var. Sonuçlandığı zaman yargı ne gerektirirse o uygulanacak.” cevabını verdi.