Eğer masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, “bilgisayar” olarak adlandırılan şeyin tek bir parça olmadığını zaten biliyor Bilgisayarda görülen yani dokunabildiğiniz her şey donanım olarak adlandırılır. Diğer taraftan yazılım bölümü vardır ki buda donanım parçalarının nasıl işleyeceğini söyleyen programlar ve komutlardan oluşur.

Aşağıdaki resimde bir masaüstü bilgisayarın en yaygın donanımlar gösterilmektedir. Sisteminiz aldığınız parçalara göre birazcık daha farklı gözükebilir ama yine de işleyiş aynı olacaktır. Bu donanımların aynısı dizüstü bilgisayarlarda da vardır. Ama onlar tek bir parça halinde birleştirilmiştir.

Toplama oyun bilgisayarı yapan arkadaşlar bu dış parçaların bir kışını kullanır. Kendi isteklerine göre tabiki. Bilgisayar parçalarını birkaç kategori altında inceleyelim şimdi.

1- Monitör

Monitör bir bilgisayarda metin ve grafikleri kullanarak bilgileri görsel biçimde kullanıcıya sunan parçadır. Bilgilerin gösterildiği bu bölüme ekran denmektedir.

Kullanabileceğiniz iki çeşit  monitör türü vardır: CRT (katot ışın tüpü) kullanan monitörler ve yeni LCD (sıvı kristal ekran) kullanan monitörler. Her iki tür de net görüntü sağlar, ancak LCD monitörlerinin daha ince ve hafif olması daha avantajlı hale getirmiştir.

2- Modem

Bilgisayarınızı İnternet’e bağlamak için, modem kullanmanız gerekmektedir. Yoksa herhangi bir şekilde internete bağlanmanız olanaksızdır.

3- Sistem birimi Sistem birimi bilgisayarımızın  en önemli parçalarındandır. Bu kutunun içinde bilgisayarımızı oluşturan birçok parça vardır. Bu parçaların hepsi çok önemlidir ama en önemlilerinden biri bilgisayarın beyni olan işlemcidir. İşlemci birimi (CPU) veya mikroişlemcidir. Başka bileşenlerde bilgisayarı kullanırken CPU’nun kullandığı bilgileri geçici olarak depolayan ramlerdir. Ramlerin depoladığı bilgiler bilgisayar kapatıldığında gider.

Bilgisayarlardaki her parçası kablolarla birimine bağlanır. Kablolar sistem biriminin bir arada tutar. Sistem biriminin de herhangi bir bağlantı yeri olmayan donanım  çevresel aygıt olarak adlandırılır.

Haberin Devamını Okumak için: adresini ziyaret ediniz.