İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ü makamında ziyaret etti. Burada kısa bir sohbetin ardında Ahmet Türk, kendi çalışmaları ve Mardin hakkında İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli’ye bilgi verdi. Kobani’ye yapılan saldırılara dikkat çeken Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, İran’ın Ortadoğu siyasetine bakış açısının ve buna ilişkin perspektiflerinin ne olacağı konusunun kendileri için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Ahmet Türk, yaşanan savaş için İran’ın görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

İran'ın Ortadoğu siyasetini de tartışmak zorunda olduklarını belirten Türk, ”Bizler hem parti olarak hem yerelde ki arkadaşlar olarak halkla hizmet etmeyi esas almışız. Ama bunu yaparken Ortadoğu'da ki siyaseti de tartışacağız. İran’ın bu sürece nasıl baktığını, yaşanan savaşı nasıl değerlendirdiğini ve nasıl bir perspektif uygulayacakları gerçekten bizler için büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

Kobani Kanton’una IŞİD çetelerince yapılan saldırılara dikkat çeken Türk şöyle konuştu: ”Şu anda Kobani'de adeta bir soykırımla karşı karşıyayız. Kobani'de ciddi anlamda büyük acılar yaşanıyor. Kürt halkı hiçbir zaman bir devletin yada bir halkın topraklarına saldırmadı. Kürt halkı sadece kendi özgür toprakları üzerinde özgür bir şekilde yaşamaktan başka bir şey istemedi. Fakat şuanda Kürt halkının kendi topraklarına bir saldırı yapılıyor ve herkes buna sessiz kalıyor” ifadelerini kullandı.

“BAZI DURUMLARI DEĞİŞTİRMEYE GÜCÜMÜZ YETMEZ AMA NEDEN KARDEŞ OLMAYALIM”

Özellikle komşu ülkelerden İran’ın yaşanan savaş için görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Türk, konuşmasına şöyle devam etti: ”Komşu ülkelerin halkları ile kardeşliklerinin bu siyasette yeniden değerlendirilmesi gereklidir. Kürt halkı olarak kardeşliğe her zaman hazır bir halk olduklarını sözlerine ekleyerek, “Bizler neden İran ile kardeş olmayalım. Neden birbirimizin diline, dinine saygı göstermeyelim. Örnek verecek olursa Türkiye halkları ile olan yaklaşımlarımızda bizler sınırları parçalamak istemiyoruz. Bizler sadece eğer Kürtler burada bir halk ise, halk olmaktan kaynaklanan haklarını kullanmasını istiyoruz. Kendi ekonomik, politik haklarını kullanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Türk’ün konuşmasının ardında İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli de Türk’e yaşananlar hakkında görüşlerini belirtti. Bikdeli, konuşmasının ardında Türk’e getirmiş olduğu hediyeleri takdim etti.