Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin yıllık 96 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünya ikincisi olduğunu söyledi. Yılmaz, mevcut potansiyelin iyi değerlendirilmesi halinde Çin'in geçilebileceğini ifade etti.

Dünya Arıcılar Birliği(Apimondia)'nın prestij kongrelerinden 5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu Erzurum Palandöken dağındaki Polat Renaissance Otel'de başladı. 5 Eylül'e kadar sürecek kongreye 20 ülkeden 100'e yakın akademisyen ile Türkiye'den 200 arıcı katıldı. 4 gün sürecek olan kongrede bilimsel makaleler tartışılacak, bal ve arıcılık sektöründeki yenilik ve değişiklikler masaya yatırılacak.

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, dünya bal üretiminde Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu söyledi. 6 milyon 600 bin arı kolonisi ve yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Türkiye'nin önemli bir noktada olduğunu belirten Yılmaz, "57 bin profesyonel, 10 bin amatör arıcı ile güçlü bir potansiyele sahibiz. Bal üretiminde Çin'i takip ediyoruz. Bal üretiminde dünyanın ikinci büyük ülkesiyiz ama ikinci arı ürünlerinde maalesef istenilen seviyede değiliz." dedi.

Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia da Türkiye'nin 2017 yılında İstanbul'da arıcılık sektöründe önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını belirtti. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan medeniyetler beşiği Erzurum'da arıcılık sektörünün konuşulmasından sevinç duyduğunu dile getiren Ratia, "Özel ve önemli bir coğrafyadayız. 20 ülkeden 300 arıcıyla 4 gün süreyle küresel olarak arıcılığın sorunlarını bilimsel olarak masaya yatırıp, çözüm önerileri üreteceğiz." diye konuştu.

Erzurum Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, Türkiye'nin arıcılıkta zengin potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Bayır, zengin arı kolonilerine sahip olunmasına rağmen ikincil bal ürünlerinde istenilen seviyeye gelmesi için yoğun çaba içerisinde olduklarını anlattı. Türkiye'nin arı ürünlerinden yeterince faydalanamadığına da değinen Bayır, "Arıcılıkta dünya deviyiz ancak arı ürünlerinin işlenmesi, tüketilmesinden maalesef iyi bir noktada değiliz." dedi.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise arıcılık ve bal üretiminde Erzurum'un önemli bir noktada olduğunu kaydetti. Vali, arıcılığın yaygın olduğu Erzurum'da ikincil ürünlerde geri kalmanın üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi. Erzurum'un çayır, mera ve bitki örtüsü olarak zengin olduğuna dikkat çeken Vali Altıparmak, "Arı ikincil ürünlerinde geri kalmışız. Bu çok düşündürücü, üzerinde durulması gereken önemli bir konu. Erzurum ekolojik olarak zengin bir yer toprağıyla havasıyla biyolojik ve kimyasal kirliliğe maruz kalmamış bir şehir. Arılarda çevresel kirliliğin olduğu yerlerde bal üretmediği gibi yaşayamıyor. Bizler sahip olduğumuz bu zenginliği çok iyi değerlendirmeliyiz." diye konuştu.
Altıparmak, davetlilere Anadolu'nun kadim şehirlerden birisinde bulunduklarını ve şehrin tarihi, kültürel merkezlerini gezip görmelerin de tavsiye etti.