Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni’nin ilk seferinde İzmit’te arızalanmasında sabotaj ihtimali görmediğini ancak kafasında bir takım soru işaretlerinin bulunduğunu belirtti. Elvan, “Net olarak bir şey söyleyemeyeceğim. Nötr olan bir bölgede olması kafama bir soru işareti düşürdü açıkçası” dedi.

Ankara-İstanbul arasındaki mesafeyi kısaltacak olan Yüksek Hızlı Tren, seyir telinin (katener) kopması nedeniyle Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yolda kaldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, içinde Başbakan Erdoğan’ın da bulunduğu yüksek hızlı trenin güvenlik gerekçesiyle 15 dakika bekletildiğini belirtti. Olaydan sonra gazetecilerin yanına gelerek değerlendirmede bulunan Elvan, olayda sabotaj ihtimalini düşük görmekle beraber yok demedi. Açıklamasına teknik düzeyde uzman olmadığını ifade ederek başlayan Elvan, personelin kendisine ulaştırdığı bilgileri basın mensupları ile paylaştı. Elvan, “Katener telindeki teknik bir arıza nedeniyle tren15 dakika süreyle güvenlik amacıyla durdurulmuştur. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra seyahate şuan devam ediyoruz.” dedi.

ELVAN: BU TEKNİK BİR ARIZA

Sorunu makinistlere sorduğunda 15 yıldır makinist olarak çalıştığını ve ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını anlattığını ifade eden Lütfi Elvan, dışardaki kablolardan birisinin cama çarptığını ifade etti. Elektriğin olmadığı bir kabloyu bağlayan mekanizmanın koptuğunu kaydeden Elvan, elektriksiz kablonun kopmasının kendisini tereddüde düşürdüğünü belirtti. Önden giden trende herhangi bir sıkıntının olmayıp Başbakan Erdoğan’ı taşıyan trende bunun olmasını soru işareti olarak değerlendiren Elvan, trenin güvenlik amaçlı durdurulduğunun altını çizdi. Herhangi bir sabotaj endişesinin olup olmadığı sorusuna ise “Arkadaşlarımın bana aktardığı kadar söylüyorum. Nötr olan bir bölümde katener telini tutan metal bir bağlantının aşağı inmesi söz konusu. Hadise bundan ibaret. 15 dakika önce bizden önce geçen trende bir şey olmadı. Net olarak bir şey söyleyemeyeceğim. Sadece kafamda bir soru işareti; nötr olan bir bölgede olması kafama bir soru işareti düşürdü açıkçası. Sabotaj olmayabilir. Bu teknik bir arıza.” şeklinde cevap verdi.