Rize’de İl Milli Eğitim bünyesindeki Özel Mehmet Ali Bey ile Özel Serhat Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, valiliğin oluru ile yapılan denetim ve inceleme raporları doğrultusunda herhangi bir uyarı yapılmaksızın kapatıldı. Yurt müdürleri, ildeki 30’dan fazla yurt arasında sadece 2 yurdun kapatılması ile ilgili Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın, yetkililere talimat verdiğini öne sürdü.

    Rize’de faaliyet gösteren 150 öğrenci kapasiteli Özel Mehmet Ali Bey ile Özel Serhat Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, Rize Valiliği’nin talimatı doğrultusunda yapılan denetim ve incelemeler neticesinde 1 yıl geçici süre ile kapatıldı. Yetkililere herhangi bir uyarı yapılmadan verilen kararda, kapatılma gerekçesi olarak yurt binalarında yerleşim planına uygun olmayan esaslı değişikliklerin yapılması, binalar ile ilgili kurumlarda tutulan dosyalarda yapı izninin bulunmaması, engellilerin yurtlara erişimi noktasında düzenlemeler yapılmaması, yangınlara karşı gerekli önlemlerin alınmaması, depreme karşı dayanıklılıklarını gösteren belgelerin olmaması gerekçe gösterildi. Kapatma kararı yurt yetkililerine bugün itibariyle tebliğ edildi. Yurt müdürleri, kapatma kararının art niyetle verildiğini öne sürerek ilde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 30’dan fazla öğrenci yurdu bulunurken sadece kendilerine ait yurtların kapatılmasını manidar karşıladıklarını söyledi.

    Özel Mehmet Ali Bey Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Sebahattin Uzun, 19 Ağustos’ta yurdu denetlemek için yetkililerin geldiğini söyleyerek "Bir yerlerden aldıkları talimat doğrultusunda geldikleri belliydi. Daha önceki yıllarda bütün denetimlerden geçmemize rağmen, yangınlara karşı gerekli önlemlerin alınmaması, engellilere yönelik düzenlemeler yapılmaması gibi bahanelerle yurdumuza tutanak tuttular. Bu eksiklikler ildeki Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 30’dan fazla yurdun hepsinde olan eksikliklerdir. Bize önceden hiçbir bildiri yapmadan yurdu kapattılar. Yurdu kısa sürede boşaltmamızı istiyorlar." dedi.

    Uzun, kapatma talimatında art niyet aradıklarını ifade ederek “Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın yönetim kurulumuzu tehdit edip ‘Bir an önce buraları boşaltın’, ‘Biz devletiz ve ne dersek o olur’ şeklinde talimatlar verdiğini biliyoruz. SGK’dan, Maliye'den, Rize Belediyesi’nden yetkililer devamlı gelerek denetimler noktasında bizleri sıkıştırdı. Bu süreçte mağdur olduk. İlde Milli Eğitim’e bağlı olmayan yurtlara hiçbir şey yapılmazken burada uydurma belgelerle kapatılma kararı bizi mağdur etmiştir. 80 öğrencimizle mağdur durumdayız. Vali Bey'in de talimatıyla her ilde olduğu gibi burada da yurtlarımız art niyetli olarak kapatıldı. İskanı olmayan binanın sadece yurt kısmı kapatılmaktadır. Yurdumuzun alt katlarında mescit, işyerleri olmasına rağmen sadece yurt bölümünün kapatılması manidardır." diye konuştu.

    Özel Serhat Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Sebahattin Çelik ise yurtlarının kapatılması için ildeki üst yöneticilerin kendilerinden yurdun kapatılmasını istediğini iddia ederek “Sözleşmemiz 2021’e kadar sürdüğünden yurdu kapatmamızın mümkün olmadığını yetkililere belirttik. Yurdu boşaltmayacağımızı söyledikten sonra ilimizdeki üst düzey yöneticiler, özellikle de valilik tarafından yurdumuza çeşitli denetmenler gönderildi. Bu denetimler sonucu bize hiçbir bilgi verilmeden yurdumuzu 1 yıllığına geçici olarak kapattılar. Yurdumuzda belirledikleri eksiklikleri 1 aylık sürede halledebilirdik. İldeki diğer yurtlarda eminiz ki bizden daha fazla eksiklikler vardır. O yurtlar hakkında bir şey yapılmadı. Yurdumuz ildeki diğer yurtlara göre fiziki şartları, yönetimi, disiplini bakımından ilk 3’ün dışında değildir. Biz burada bir art niyet arıyoruz. Daha önceki yıllarda yurtlarımızda herhangi bir eksikliğe rastlanılmadı ama bu yıl birçok eksiği önümüze sundular. İstiklal Mahkemeleri’ndeki gibi kendi koydukları kararlarla yurdumuzu kapattılar." ifadelerini kullandı.

    Çelik, yurtlarının kapatılarak Valilik tarafından ildeki bir sivil toplum kuruluşuna özel okul yapılması konusunda teklifte bulunulduğunu iddia ederek hukuksal açıdan tüm hakları kullanacaklarını da sözlerine ekledi.