Kocaeli'nde, okul müdürlerinin görevlerinden alınmasına tepki göstermek amacıyla valilik önüne siyah çelenk koymak isteyen eğitimciler, polis engeliyle karşılaştı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli İl Temsilciliği, Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi, Eğitim-İş Kocaeli Şubesi üyeleri ve okul müdürleri, görevden alınmalara tepki amacıyla üzerinde 'Adaletiniz batsın' yazılı siyah çelengi, Kocaeli Valiliği'nin önüne bırakmak istedi. Bunun üzerine valilik önünde çok sayıda Çevik Kuvvet polisi görev aldı. Sendika temsilcilerinin çelenk koyma ısrarları polis müdürlerinin engeline takıldı. Engellemeler üzerine sendika temsilcileri, valiliğe yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunan bir ağacın altında siyah çelenklerini koydu ve burada açıklamalarını yaptı.

Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Süleyman Pekin, Türkiye genelinde olduğu gibi Kocaeli'de de müdür kıyımıyla ilgili sendikaların siyah çelen koymak istediğini ancak engelle karşılaştıklarını söyledi. Pekin, şöyle dedi: "Biz de bize kör, sağır sanan devletimizin yerine burada bir ağacı muhatap aldık. Siyah çelengimizi burada gördüğünüz ağaca emanet ediyoruz. 'Adaletiniz batsın' diyoruz. Amacımız, sadece 216 tane kıyıma uğrayan arkadaşların tepkilerini demokratik olarak eş zamanlı bir şekilde Türkiye genelinde kamuoyuna iletmekti. Daha önce tetikçilik sahnelerini gördük, yaşadık ama bir gecede 216 tane müdürün kellesinin alındığına Kocaeli'de ilk defa şahit olduk. Bu, bir nevi Türkiye'de daha önce olan 12 Eylüller ortamının hortlatılması zihniyetidir. Buna sebep olan arkadaşları bunların sorumlusu da olacaktır. İnsanların demokratik tepkilerini, eylemlerini yasaların, sendikalar çerçevesinde kurduğu yasalarda bile göstermelerine izin verilmemektedir. Fakat terör örgütü üyelerinin yapacağı taşlı ve benzeri aletli jimnastik tarzında ki eylemler Türkiye'nin genelinde istenilen yerde yapılmaktadır. Bizlerin bile sadece demokratik haklarının beyan edilmesine izin verilmemesi, insanların gidiş noktasında çaresiz bırakılması anlamını da taşımaktadır. İnsanlar, yasa gereği demokratik tepkilerini ortaya koymayacak ise hukukla alakalı torba yasalarda çıkacak kanunları bile iki yıl geriye öteleyecekseniz, hangi tepkiyi vermelerini bekliyorsunuz. Oynanan oyun tehlikelidir. Kocaeli'de oynanan bu oyunun mülki sahipleri eğitim noktasında yaptıkları bu işin hesabını vermesinin de ötesinde. Bizi mahkum ettikleri bu ağaç yalnızlığının da hesabını vermek durumundadırlar."

Eğitim-İş Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şener de yaşananlara tepki gösterdi. Şener, "Adaletsiz bir kanunla bir gecede bütün müdürler görevden alındı." dedi. Şener, görevden almalarda uygulanan puanlamadaki adaletsizliğe tepkisini dile getirdi. Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli İl Temsilcisi Mahmut Mollarecep ise Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelikten'den farklı zamanlarda randevu talebinde bulunduklarını ancak bir cevap alamadıklarını anlattı. Mollarecep, şunları kaydetti: "İl Milli Eğitim Müdürümüz, bugüne kadar talebimize olumlu veya olumsuz hiçbir şekilde cevap vermemiştir. Şimdi ben buradan soruyorum? İl Milli Eğitim Müdürümüz tüm sendikalara aynı yakınlıkta veya uzaklıkta olması gerekmez mi? İl Milli Eğitim Müdürümüze Kocaeli'nde eğitimin sıkıntıları ve çözüm önerilerimizi dosya halinde sunacaktık. Demek ki Kocaeli ilinde eğitimde hiçbir sıkıntı yokmuş. Tüm eğitimcileri endişelendiren bonzai bir problem değilmiş. LYS ve TEOG sonuçlarımız Kocaeli ili kamuoyunu memnun etmese bile Kocaeli Milli Eğitim Müdürümüzü demek ki memnun ediyormuş."

Mollarecep, müdür kıyımlarına tepki göstererek, "Bilgi, beceri ve liyakat bu yönetmelikle dikkate alınmamıştır. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yönetici değerlendirme sonuçlarını resmi internet sitesinden hala açıklamayan 4, 5 ilden bir tanesidir. Keşke İl Müdürümüz resmi internet sitesinden doğum günü kutlaması fotoğrafı paylaştığı gibi, ilimizde 4 yılını doldurup değerlendirmeye alınan ve 75 puanı geçen veya geçemeyen okul müdürlerinin isimlerini ve sendikal dağılımlarını da paylaşsa." diye konuştu. Sendika temsilcileri ve eğitimciler açıklamaların ardından dağıldı.