Dakikada 600 adet vida üretimi yapan makinalar geliştirildi. Pek çok metal malzeme kullanılarak üretimi yapılabilen vida çeşitleri arasında plastikten üretilmiş olanlar da var. Nerede, ne amaçla kullanacağınıza bağlı olarak doğru vida çeşidini tercih edebilirsiniz.

Öncelikle vida seçimi yaparken, kullanacağınız alanda paslanma, korozyon gibi risklerin mevcut olup olmadığını bilmelisiniz. Eğer nem varsa, zamanla korozyon da gerçekleşebilir demektir. Paslanmayı önlemek için paslanmaz çelik malzeme kullanılarak imal edilmiş vida çeşitleri tercih edilmelidir. Alternatif olarak çinko kullanılarak kaplanmış olan vidalar da mevcut. Çinko kaplama vidalar da korozyona dirençlidir.

Vidanın Dönme Yönüne Dikkat Edin

Vidalar, sağa dönen ve sola dönen şeklinde 2’ye ayrılır. Dolayısıyla vida seçerken ne yöne döndüğünü de bilmeniz gerekir. İnternet üzerinden vida çeşitleri incelenirken, karşınıza 2 farklı kavram çıkar. Bunlar metrik ve whitworth kavramlarıdır. Metrik, vidanın çapını ifade eden bir kavramdır. Örneğin “metrik 7” ifadesini görürseniz, o vidanın çapı 7 mm demektir. Whitworth ise yine vidanın ölçüsünü ifade eder. Fakat İngiliz ölçü birimi olan “inç” üzerinden vidanın uzunluğunu ya da çapını gösterir.

Kullanım amacına yönelik olarak vidaları 3 farklı grupta değerlendirebiliriz. Bunlar birleştirme vidaları, hareket vidaları ve ince dişli vidalardır. Birleştirme vidaları tahmin edebileceğiniz gibi cisimleri birleştirmek ya da cisimleri herhangi bir yere tutturmak amacıyla üretilen vidalardır.

Vida İnternetten Temin Edilebiliyor

Hareket vidaları ise makinelerde kullanım için özel olarak üretilir. Bunlar, makinalarda hareketi iletme görevini üstlenir. İnce dişli vidalar ise yüksek basınca dayanıklılık beklentisini karşılayan ürün çeşididir. Eğer bir yerde sıvı sızıntısı ya da gaz sızıntısı olma riski varsa, bu vidalar tercih edilmelidir. Bildiğiniz gibi vidalar farklı uzunluklarda olabiliyor. Uzunluğunu da doğru olarak belirlemelisiniz.

Artık vida gibi bağlantı elemanları internet üzerinden kolaylıkla temin edilebiliyor. Mutlaka yapı marketlere giderek zaman kaybetmeniz gerekmez. İnternet üzerinden online olarak hem daha ekonomik fiyatlar görebilir, hem de daha fazla sayıda vida çeşidine ulaşabilirsiniz.