Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Davutoğlu ile HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın görüşmesinin çok samimi bir havada geçtiğini ifade ederek “Gerilimin düşürülmesi açısından önemli bir görüşmeydi. İnsanların birbirini doğru anlaması, devam eden süreçle estirilen rüzgarlar, algılar, yapılan açıklamalar arasında makas çok açılmıştı” dedi.

TBMM’de Yasama Yılı’nın açılış resepsiyonuna katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün gerçekleşen Davutoğlu-Demirtaş görüşmesini değerlendirdi. Görüşmenin çok önemli olduğunun altını çizen Akdoğan, “Çok samimi bir şekilde geçti. Gerilimin düşürülmesi açısından önemli bir görüşmeydi. İnsanların birbirini doğru anlaması, devam eden süreçle estirilen rüzgarlar, algılar, yapılan açıklamalar arasında makas çok açılmıştı. Biraz daha bunların birleşmesi ve sürecin tekrar olumlu yönde gittiğine dair bir irade beyanında bulunulması önemli.” şeklinde konuştu.

‘BAŞI SIKIŞAN TÜRKİYE’DEN MEDET UMUYOR’

Akdoğan, PYD’ye silah yardımı yapılıp yapılamaması hususundaki bir soruya “Yaşadığımız şeyleri bir sorun olarak mı göreceğiz yoksa işbirliği için bir fırsat olarak mı göreceğiz? Burada PYD’nin elbette Suriye içindeki pozisyonunu yeniden gözden geçirmesi önem taşıyor. Ben bunu şey olarak söylemiyorum, bunu bazıları negatif anlıyor. Oysa bugüne kadar Esed’e karşı biraz onunla dirsek temasında bulunan, sırtını veren bir anlayış vardı. Ama başı sıkıştığında Esed ona yardım etmiyor. Doğal olarak herkes tarihi müttefikini yöneliyor. Biz insanlara kucağımızı açıyoruz. Başı sıkışan Türkiye’den medet umuyor. O zaman herkesin Suriye’de buna göre pozisyon alması lazım.” dedi.

‘YOL HARİTASI İLLA KAMUOYUNA AÇIKLANACAK DİYE BİR ŞEY YOK’

Çözüm süreci konusunda ise Yalçın Akdoğan şu ifadelere yer verdi: “Çözüm sürecinde daha önceki duruşu değiştirecek bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Akdoğan, “Suriye’de yaşananlar oradaki aktörlerin pozisyonlarını yeniden tanımlamasını gerekli kılıyor.” dedi. Hükümet kurulduktan sonra ilk kurulan kurulun ‘çözüm süreci kurulu’ olduğunu belirten Yalçın Akdoğan, söz konusu yasanın içinin doldurulmasının aylardır gündemlerinde olduğunu aktardı. Bunun tezkere ile hiçbir ilişkisinin olmadığını ifade eden Akdoğan, “Yol haritası görüşülüyor. Ama bu illa kamuoyuna açıklanacak diye bir şey yok. Bunun tezahürlerini kamuoyu zaten yaşar, görür. Birtakım asayiş ve şiddet olayları, halkı canından bezdiren birçok şey var. Yol kesmeler, haraç almalar vesaire. Bunlar süreçte kırılganlık üretiyor. Bunlara biran önce son verilmesi önem taşıyor.”