Muğla'nın Yatağan ilçesindeki, Termik Santrali ve Kömür İşletmeleri'nin özelleştirilmesi üzerine, santral ve maden işçileri işletme girişini bariyerle kapattı.

    Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde çalışan Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, kömür işletmesi ve santralin özelleştirmesine tepki göstererek iş yerlerinin önünde toplandı. Güney Ege Linyitleri işletme girişini kapatan işçiler, kapıların önünde iş makineleriyle de barikat kuruldu.

    Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, 16 Ağustos itibariyle Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Yatağan Termik Santrali ve maden ocaklarının ihalesini onayladığını hatırlattı. İhalenin kamu vicdanını yaraladığını öne süren Girgin, "Kimi çevrelere göre her şey bitmiş sayılabilir. Ancak; enerji ve maden işçileri olarak son sözümüzü henüz söylemedik. Bu kurumları bu hale getirinceye kadar çok çileler çektik, çok emekler verdik, çok fedakârlıklarda bulunduk. Bir siyasi iktidar ,'Meclisin çoğunluğu bende, ben iktidarım, istediğimi yaparım, istediğimi satarım' diyemez. Siyasi iktidarı destekleyenlerin de, desteklemeyenlerin de hakkı vardır bu işletmelerde, doğmamış çocukların da hakkı vardır. Santraller ve kömür ocaklarımız devletin değil, devlete zimmetlenmiş milletin malıdır." dedi.

    Girgin, bundan böyle gece gündüz nöbette tutacaklarını ve buradan habersiz kuş dahi uçurtmayacaklarını dile getirerek "Son ferdimiz düşene kadar iş yerlerimizi müdafaa edeceğiz ve firmaları işyerlerimize sokmayacağız. Bundan sonra olacaklardan, taleplerimizi dikkate almayan siyasi iktidar sorumludur. Özelleştirme emperyalist bir dayatmadır, emperyalizme karşı olan herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme ekonomik bağımsızlığımızın yağmalanmasıdır, bu yağmaya karşı olan herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme Cumhuriyet ekonomisinin çökertilmesidir, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak isteyen herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme, köleliktir, güvencesiz çalışmadır, sendikasızlıktır, herkesi kölelik düzenine karşı bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme, Soma'da olduğu gibi, Afşin Elbistan'da olduğu gibi, kâr hırsı ile üretim baskısı ile, ölüm demektir. İş cinayetlerine dur demek için, herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. İşyerlerimizi teslim etmeyeceğiz. Çok az olmamız felaket değil, milyonlar ve işçi sınıfı bizimle olacak." ifadelerini kullandı.

    İşçiler, yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.