Yurt Atayün'ün avukatı Ömer Turanlı, gözaltındaki polislere yönelik yapılan adaletsizliğe dikkat çekip yaşanan insani olmayan durumlara adeta isyan etti. Avukat Turanlı, gözaltındaki polislerin 7 gündür yıkanamadığını ve görevli polis memurunun saygısızca 'hortum uzatayım hortumla yıkan' dediğini belirtti.

17-25 Aralık operasyonlarını yapan polislerin, yaklaşık 8 gündür Çağlayan Adliyesi'ndeki gözaltı durumu devam ediyor. Avukat Ömer Turanlı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sorgulama sırasında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekerek, adeta zulüm yapıldığını söyledi. İnsani olmayan durumların yaşatıldığını belirten avukat Turanlı, Yurt Atayün'ün emniyette yaşadığı savunma hakkı sorununun mahkemede hakim tarafından 1 saat ile sınırlandırılarak yapıldığını açıklayarak, "Duruşma salonu yasa gereği aleni olmasına rağmen mahkeme hakimi kendince sebeplerle kimseye göre hiç bir şekilde hukuki değildir. 3 avukat duruşma salonundayız. Mahkeme hakimi ve zabıt katibi duruşma salonu önünde de yüzlerce polis var. Bizim avukat arkadaşlardan da kimse yok. Biz bu psikoloji ile savunma yapmaya çalışıyoruz. Bu psikoloji ile yapılan savunma hukuken geçerli değil, batıldır. Ayrıca, savcılığa dilekçe verip ısrarla talep etmemize ve insani yaklaşmamıza rağmen, bizim sabrımızı çok ciddi şekilde sınıyorlar. Böyle bir zulüm yoktur. Bakın ben abartmıyorum bugün mübarek Ramazan Bayramı. Ben bu bayramda ne hakimi ne savcıyı hedef alıp kamuoyu önüne koymuyorum. İnanın daha fazlası içeride var." dedi.

7 GÜNDÜR BANYO YAPMAYAN POLİSLERE: 'HORTUM VEREYİM HORTUMLA YIKAN'

Gözaltındaki polislere yönelik içler acısı bir olaydan bahsetmek istediğini belirten Avukat Turanlı, "Arkadaşlarımız adliyeye geldiği günden beri bakın 40 derece sıcak var burada -7. kat hamam gibi. Geldiği günden beri banyo yapamıyorlar. Arkadaşlar bu en insani, doğal hak. Bu olmaz bu zulümdür. Bu zulüm beni kahrediyor. Ben aslında basın açıklaması yapmayacaktım ama vicdanım beni sizlerin önüne itti. Arkadaşlarımız aşağıda emniyetten görevli arkadaşlardan 'banyo yapacağız arkadaşlar yardımcı olun, biz sizin mesai arkadaşınızız diyorlar' orada işgüzar, ahlaksız, şerefsiz bir memur ne diyor biliyor musunuz. Ve kime, koskoca Yurt müdüre diyor. Yurt müdür, başbakan tarafından devlet üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilmiş bir insan. Yurt müdür şan ve şerefle bu ülkeye hizmet etmiş. Buradaki 49 aslan parçası canı pahasına hizmet etmiş dalga geçer gibi diyor ki "hortum vereyim hortumla yıkan." Ben sadece kamuoyuna sunuyorum. Kamuoyu intizar ve buğzetsin istiyorum. Ve arkadaşlarımız tuvaletlerde maşrapa ile soğuk su ile duş aldılar. Bayram namazını da öyle kıldılar." şeklinde konuştu.

GÖREVLİ MEMUR: 'BUNLARLA BAYRAMLAŞMA BİLE YOK'

Gözaltındaki polislere bayramlaşmak için şeker getirdiğini belirten Avukat Turanlı, "Ben arkadaşlara şeker getirdim. Güzel bir ortam ve kardeşlik oluşsun diye. Arkadaşlar çikolata ikram edip, oradaki TEM şubedekilerle bayramlaşmak istiyor ama ne yazık ki oradaki müdür konumundaki arkadaş diyor ki altındaki polis arkadaşlara 'sakın şeker almayın bunlarla bayramlaşmak bile yok' bakın arkadaşlar, ülkemizin geldiği konumu görün. Bu insanlar kim Allah aşkına. İnsanlarla bayramlaşmayı bile fazla gören bir zihniyet ver şuanda. Bu zihniyetle karşı karşıyayız biz." şeklinde konuştu.

DURUŞMA SALONUNUN ÖNÜNDE AVUKATLARIN ON KATI POLİS VAR

Şu an içeride bir sürü TEM'den polis olduğunu belirten Turanlı, "Ne işi var bu polislerin burada. Burada olağanüstü bir durum yok ki burada insanlar taşkınlık yapmıyor ki. Balyoz'da, Ergenekon'da yaşanan taşkınlığın binde biri olmadı burada. Ama buna rağmen mazlum yine eziliyor, yine eziliyor. Ben ülkemizdeki bütün 75 milyonun vicdanına sesleniyorum. Vicdan sahibi insanlar bu meseleye sahip çıksın. Çünkü ben dün Cumhurbaşkanı'nı ve devlet yetkililerini davet ettim. Bu zulme son verilsin dedim. HSYK'ya da söyledim. Bu zulme son verin. Burada adil ve şeffaf bir yargılama yapılsın dedim ama buna rağmen bu sese cevap verilmedi. Ülkede her şey gül gülistanlık gibi ama burada bayram yok. Burada başka şeyler var. 15 senedir avukatım ve bu cübbemi şan ve şerefle taşıyorum ama bu zulüm devam ederse müdafiliğimden vazgeçip bu cübbemi asacağım." diye konuştu.

YURT MÜDÜRÜN EMNİYETTEKİ SORGU SINIRI MAHKEMEDE DE 1 SAAT İLE SINIRLANDIRILDI

Bugün itibariyle eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün sorgu işlemlerinin tamamlandığını açıklayan Turanlı, şunları ifade etti: "Sorgu işlemlerinde birtakım tatsızlıklar yaşandı. Onu biz mahkeme zabıtlarına yansıtmaya çalıştık. Fakat bu sorgu işleminde aynı emniyetteki sıkıntılar burada da yaşandı, şöyle ki emniyet müdürlüğünde Yurt müdürün süresi kalmadığı için tamamlanamadı. Orada tamamlanamayan ifade sorguda da tamamlanamadı. Müdürümüze dosya tamamen inceletilemedi çünkü inceleme şansı yok. Mahkeme hakimi bile yeterli incelememiş dosyayı. Deliller müdürümüze tamamen, daha doğrusu hiç inceletilmedi. En son müdürüm savunma yaparken, mahkeme hakimi son 1 saat ile sınırlandırdı. Müdürümüze son 1 saat içinde ifadenizi tamamlıyorsanız tamamlayın, yoksa hukukun gereğini yapacağım dedi. Aynı şekilde bizim de müvekkilimizi savunmak için tanınan yasal haklarımız sınırlandırıldı. Fakat temsil hakkımız sınırlandırıldı. Elimizden alındı, adeta gasp edildi. Şimdi Yurt müdürden sonra 3 kişi daha alınacak. Yalnız yukarıdaki manzarayı ben size tarif edeyim, sizin de takdirinize sunuyorum; yukarıda TEM'den bir sürü polis var, sadece avukatlar var. Yani 50 tane avukat varsa 500 tane de polis var. Biz bu psikoloji ile savunmaya giriyoruz."