Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda şunları söyledi:

“Bugün bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında ikinci Kabine toplantımızı yaptık yeni sistemin sağladığı yeni formatta. Bugün Kabine toplantısında özellikle yeni sisteme geçiş süreciyle ilgili yürütülen çalışmalar detaylı bir şekilde ele alındı. Cumhurbaşkanımızın Cuma günü buradaki Kongre Merkezide açıklayacağı 100 günlük icraat programının detayları ele alındı.

“PROGRAMDA ÖNCELİKLİ AMAÇ, YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE GEÇİŞİN TEMEL UNSURLARININ TAMAMLANMASI”

Bu vesileyle bu programı da duyurmak ve kamuoyuyla paylaşmak isterim; bu Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımız 100 günlük icraat programını vatandaşlarımızla paylaşacak. Bunlar hem seçim döneminde vaat edilen projeleri hem de daha önce başlatılmış devam etmekte olan ya da bitirilecek olan projeleri kapsıyor. 400 civarında, yaklaşık olarak söylüyorum, 400 projenin bu 100 günlük icraat programı çerçevesinde detayları Kabine toplantısında ele alındı. Diğer detaylarını da Sayın Cumhurbaşkanımız Cuma günü kamuoyuyla paylaşacaklar.

Daha genel bir çerçevede baktığımız zaman, 100 günlük programda öncelikli amaç, yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin temel unsurlarının tamamlanması. Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içerisinde oluşturulan yeni birimlerin, ofislerin ve kurulların teşekkülünün tamamlanması ve buralara üst düzey atamaların yapılması. Bildiğiniz gibi bu çerçevede birtakım atamalar zaten yapıldı. Bakan yardımcılarının bir kısmı atandı. Bu süreç de önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde tamamlanacak. Buradaki birinci hedefimiz, tabi ki kamu hizmetlerinin hiçbir şekilde aksamaya uğramaması. Tabi burada üst düzey atamaların yanı sıra, devam eden projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi de önceliklerimiz arasında bulunuyor.

“2019-2023 DÖNEMİNE AİT STRATEJİK PLAN KASIM SONUNA KADAR HAZIRLANMIŞ OLACAK”

Özellikle bu 100 günlük icraat programının açıklanmasından sonra ve buna paralel olarak da 2019-2023 dönemine ait stratejik plan da Kasım sonuna kadar hazırlanmış olacak. Dolayısıyla bu 100 günlük icraat planının ya da programının yanı sıra 2019-2023 dönemine ait stratejik planlama da bu önümüzdeki günlerde tamamlanarak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecek, ardından da kamuoyuyla paylaşılacak.

Tabi burada bizim öncelikli hedefimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedefleri çerçevesinde yeni sistemin de sunduğu imkânlarla bütün bakanlıklarımızın, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın tam kapasite çalışarak bu hedeflere ulaşacak şekilde bir performans hayata geçirmesi. Sayın Cumhurbaşkanımız da yaptıkları hem takdim konuşmasında hem de devam eden müzakere kısmında özellikle bu hususun altını çizdiler. Yeni sistemle beraber beklentilerimiz, hedeflerimiz elbette tazelenmiş oldu. Bu çerçevede devam eden kamu hizmetlerinin de etkin bir şekilde hayata geçirilmesi için çalışmalar da yoğun bir şekilde devam edecek. Bu konuda da hakikaten bakan arkadaşlarımızın çok güzel hazırlıkları vardı. Bunlar detaylı bir şekilde ele alındı. Sonuçları da toplu olarak cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyumuzla paylaşılacak.

“İÇ VE DIŞ TEHDİTLERE KARŞI ETKİLİ MÜCADELE EN ÜST DÜZEYDE VE KARARLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEK”

Bir diğer önemli konu; tabi ki iç ve dış tehditlere yönelik terörle mücadele konusu. Dün Millî Güvenlik Kurulu’nda da ele alındığı üzere, çevremizde, ülkemizde bölgesel ve küresel hadiselerden kaynaklanan güvenlik tehditlerine ve risklerine karşı da mücadelemiz en yoğun bir şekilde devam edecek.

Şunu memnuniyetle ifade edebilirim: Güvenlik birimlerimiz arasında son dönemde yakalanmış olan eşgüdüm sahada da somut neticeler vermeye devam etmektedir. İlgili bütün güvenlik birimlerimiz, İçişleri Bakanlığımız, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Millî İstihbarat Teşkilatı ve diğer bütün birimlerimiz kendi aralarında oluşturdukları eşgüdüm sayesinde bildiğiniz gibi teröre darbe üzerine darbe vurmaktadırlar. İç ve dış tehditlere karşı da bu koordinasyon ve etkili mücadele en üst düzeyde ve kararlı bir şekilde devam edecek.

“SURİYE’DEKİ SAVAŞIN SİYASİ BİR ÇÖZÜM YOLUYLA SONUÇLANDIRILMASI ÖNEM VERDİĞİMİZ BİR HUSUS”

Bir diğer önemli konu, gene bölgemizle ilgili olması açısından önem verdiğimiz bir husustur. O da bildiğiniz gibi Suriye’de devam eden savaşın siyasi bir çözüm yoluyla sonuçlandırılması; bununla ilgili bir dizi siyasi girişim hâlâ devam ediyor. Bunlardan önemli bir ayak Soçi toplantılarıydı. Bu da bildiğiniz gibi BM Suriye Özel Temsilcisinin de katılımıyla; Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu’nun da iştirakiyle muhalefetten ve rejimden temsilcilerin de bulunduğu toplantıda Soçi’de ele alındı. Orada Türkiye de garantör ülkelerden birisi olarak Astana sürecinin hedeflerine ulaşma çerçevesinde gerekli katkıları sağladı. Bu toplantının öncelikli amacı, bildiğiniz gibi yeni anayasa komisyonunun teşkil edilmesiydi, bununla ilgili çalışmalar devam edecek, biz de bu sürece etkin bir şekilde katkı vermeye devam edeceğiz.

Gene bu çerçevede bildiğiniz gibi Astana sürecinin liderler düzeyinde yapılan toplantılarının iki tanesi gerçekleştirilmişti. İlki Soçi’de, ikincisi Ankara’da, üçüncüsü de Tahran’da İranlı dostlarımızın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Bununla ilgili takvim de netleştikçe sizinle paylaşacağız. Ama özellikle siyasi geçiş süreciyle ilgili olarak çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

Tabi bununla beraber, Suriye kaynaklı terör tehditlerine karşı, gerek YPG, PYD terör yapılanmasına, gerek DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı bizim etkin mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek. Bunu da özellikle sizlerle paylaşmak istedim.

“TÜRKİYE’YE YÖNELİK TEHDİT İFADELERİNİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Bildiğiniz gibi bir diğer önemli konu, son günlerde Amerika Birleşik Devletleri’yle aramızda yaşanan bir gerilim var. Burada devam eden bir adli süreçle ilgili yer yer Amerikan makamlarının tehdit dolu açıklamalarına şahit oluyoruz. Dün Millî Güvenlik Kurulu bildirisinde de ifade edildi gibi, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın Kabine toplantısında da ifade ettiği gibi, Türkiye hiçbir tehdide ve tehdit vari dile asla ve asla prim vermez. Türkiye’ye yönelik tehdit ifadelerinin kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

Özellikle NATO müttefiki olduğumuz ve stratejik ortak olarak tanımladığımız Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’de devam eden adli bir konuyu gerekçe göstererek ya da bahane ederek Türkiye’ye yönelik tehditkâr bir dil kullanması asla ve asla kabul edilemez. Türkiye bu stratejik ortaklığı kendi ulusal çıkarları çerçevesinde devam ettirmek için üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Buna mukabil Amerikan makamlarının özellikle Türkiye’nin ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendiren PYD ile angajman ve FETÖ terör örgütüne karşı mücadele konularında somut, Türkiye’yi tatmin edici adımlar atmadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin duruşunun ne kadar haklı ve ilkeli olduğu kendiliğinden zaten ortaya çıkacaktır. Biz bundan sonraki süreçte de rasyonel, onurlu, ilkeli duruşumuzu aynen devam ettireceğiz, bu konuyu da özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum.

“KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜNE ÇIKARTILMIŞTIR”

Bir diğer önemli konu arkadaşlar, bildiğiniz gibi Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bu vesileyle Kabinemizin aldığı bir kararı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapılan bu düzenleme çerçevesinde Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkartılmıştır, bunu da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Yani arife günü olan Pazartesi de tatile dâhil edilmiş bulunuyor. Dolayıyla önümüzdeki Kurban Bayramı tatili toplamda 9 gün olacaktır.”