Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında, yemin ettikten sonra ilk resmî yurt dışı ziyaretini Azerbaycan’a yaptığını vurgulayarak, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bugüne dek yapılanları ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerlendirip gözden geçirme imkânı bulduklarını ifade etti.

“TANAP, İKİ ÜLKE KARDEŞLİĞİNİN BİR TEZAHÜRÜ”

Azerbaycan ile enerji ve savunma sanayii konusundaki ilişkilerin ve atılan adımların büyük önem arz ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’ın hem Türkiye hem de Azerbaycan açısından ve Azerbaycan-Avrupa bağlantısını sağlaması açısından önemine dikkat çekti.

Bu projenin gerek iki ülkenin kardeşliğinin bir tezahürü olarak gerekse stratejik bir yatırım olması bakımından önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TANAP’la ilgili olarak Eskişehir’de attığımız adım gerçekten hayati bir adımdı. Bütün bunların ötesinde yine Azerbaycan’ın yatırım noktasında Türkiye’deki Aliağa yatırımı gerçekten her türlü takdirin üzerindedir. Bu yatırım ilk atıldığı gün değil, her geçen gün daha da gelişerek devam eden, büyüyen bir yatırım olarak kendini gösteriyor” dedi.

Mevcut yatırımları geliştireceklerini, devam eden bazılarının da açılışını sonbaharda yapacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Türkiye-Azerbaycan ilişkilerimiz, bildiğiniz gibi ‘tek millet, iki devlet’ anlayışında pekişiyor. Oraya bağlı olarak bugüne kadar bu işi sürdürdük, getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞ BİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin ve üst düzey ziyaretlerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek bunların iki ülke arasındaki kardeşlik duygularının nedenli ileri olduğunu göstermesi bakımından önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile savunma sanayisindeki iş birliğine önem verdiklerini ifade ederek, Türkiye’nin 15 yıl öncesine kadar dışarıya bağımlı bir ülke iken şu anda kendi ihtiyacının yüzde 65’ini kendisi karşılayan bir ülke hâline geldiğinin altını çizdi. Türkiye’nin savunma sanayisinde ihracatını arttırdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu kardeş ülkelerle paylaşmak istediklerini söyledi

FETÖ İLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının devamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e FETÖ ile mücadelede verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini ifade etti.

FETÖ’nün Azerbaycan topraklarında da yerleşmeye çalıştığını ve bunun için her türlü yolu denediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek İlham kardeşimizin buradaki hassasiyeti, gerek bizde bulunup da Azerbaycan aleyhine faaliyette bulunanlara yönelik karşılıklı koordinasyonumuz, birçok şeyin hâllini arka arkaya getirdi. Maarif Vakfımızla inşallah Azerbaycan Millî Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yapacağı çalışmayla buradaki sıkıntıyı, açığı da süratle giderme fırsatını bulacağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında, Dağlık Karabağ-Nahçıvan konusundaki sorunları halletmede gerekli her şeyi yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye olarak elimizden ne geliyorsa bugüne kadar hiç geride bırakmadık, üzerine üzerine gittik. Bundan sonra da yine üzerine gitmekte kararlıyız. Zaten Nahçıvan’la ülkemiz arasındaki malum karayollarındaki sıkıntılar aşılmış vaziyette. Şimdi tabii yeni bir adım olarak bu konuda daha önce de İlham kardeşimle bunları konuşmuştuk, gerekirse bir demiryolu meselesini de halletme noktasında aradaki bu ilişkileri ulaşımda çok daha farklı bir noktaya taşımak her iki ülke için ayrı bir güç katacaktır.”

NAHÇIVANLILARA SAĞLIK HİZMETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Nahçıvan’da yaşayan vatandaşların Türkiye’nin sınır bölgelerinde bulunan eğitim-araştırma ve devlet hastanelerinden yararlanması hususunun da ele alındığını bildirerek, “Bu konuda her türlü kolaylığı kendi halkımıza tanıdığımız gibi tanıma hususundaki tespitimi ve bu konudaki desteklerimizi vereceğimizi kendilerine de ifade ettim. Bu konuda da ayrı bir birlikteliğimizin, dayanışmamızın olmasının gereğine de inandığımı özellikle söyledim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının sonunda, yarınki NATO Zirvesi vesilesiyle Brüksel’e gideceğini, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa ve dışişleri bakanlığı düzeyinde görüşmelerin orada da devam edeceğini söyledi. “Temennim odur ki; NATO Zirvesiyle ilgili yaptığımız görüşmelerde bazı müşterek sorunları gündeme getirerek, onları çözüme kavuşturmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ziyaret boyunca gösterdikleri ilgi için Cumhurbaşkanı Aliyev’in şahsında tüm Azerbaycan halkına teşekkürlerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın açıklamasının ardından, beraberindeki heyet ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Azerbaycan’dan ayrıldı.