10. BRICS (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) Zirvesi dolayısıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrikalı ve Türk iş adamları ile akşam yemeğinde buluştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Güney Afrika Temsilciliği tarafından Hyatt Regency Oteli’nde düzenlenen yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Toplantının, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi’ne kendisini İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak davet ettiği için Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’ya da teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretiyle birlikte Güney Afrika Cumhuriyeti’ne üçüncü kez geldiğini ve her seyahatinde ülkenin gücüne güç katarak ekonomik kalkınmasını ilerlettiğini gördüğünü belirtti.

“GÜNEY AFRİKA, TÜM AFRİKA KITASININ ÇEKİM MERKEZİ HÂLİNE GELDİ”

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Apartheid döneminde maruz kaldıkları onca sıkıntıya, zulme ve ayrımcılığa rağmen bugün Güney Afrika sadece bölgesinin değil, tüm Afrika kıtasının çekim merkezi hâline gelmiştir. Güney Afrikalı kardeşlerimizin, 1994’den beri, ırkçı rejimin kalıntıları üzerinde büyük bir emekle, fedakârlıkla inşa ettikleri ‘Gökkuşağı Ülkesi’ her türlü takdirin üstündedir” dedi.

“GÜNEY AFRİKA’NIN MADİBA’NIN ÇİZDİĞİ İLKELER DOĞRULTUSUNDA İLERLEYECEĞİNE İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güney Afrika’nın kıtaya ve dünyaya örnek olan bu başarısında, şüphesiz en büyük pay, beş yıl önce vefat eden Nelson Mandela’ya, tüm Afrika’nın Madiba’sına aittir” diye ekledi.

Mandela’nın; bir asra yaklaşan ömrünün tamamını Güney Afrika’nın huzuru, barışı, özgürlüğü ve istikbali için harcadığına ve onun büyük bir direniş önderi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şunları ekledi: “Madiba gibi gönlü geniş, vizyon sahibi, öç almak yerine bağışlamayı tercih eden, barış içinde yaşamanın mücadelesini veren devlet ve siyaset adamlarının geride bıraktığı boşluk kolay doldurulamaz. Filistin Davasının yılmaz savunucusu, Özgür Güney Afrika’nın kurucu lideri ve ilk Cumhurbaşkanı Nelson Mandela’yı bir kez daha saygıyla anıyorum. Çeyrek asırdır olduğu gibi gelecekte de Güney Afrika’nın Madiba’nın çizdiği ilkeler ve idealler doğrultusunda ilerleyeceğine inanıyorum.”

“HEPİMİZİN, AFRİKA İNSANININ KANAATKÂRLIĞINDAN ALACAĞI DERS VAR”

Afrika’nın binlerce yıllık birikime, tecrübeye ve zamanı aşan hikmete sahip büyük bir öğretmen olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepimizin, Afrika’nın hoşgörüsünden, yüce gönüllülüğünden, farklılıkları bünyesinde başarıyla yaşatma tecrübesinden öğrenecek pek çok şeyi var. İnsanlığın, bu kıtanın acılarının üzerine bir perde çekerek geleceğe odaklanma hasletinden öğreneceği çok şey var. Hepimizin, Afrika insanının kanaatkârlığından alacağı birçok ders var. Dünya meselelerinin çözümünde, Güney Afrika gibi, kıtanın ekonomik, diplomatik ve siyasi lokomotifi olan ülkelerin katkısına, kılavuzluğuna ciddi ihtiyaç bulunuyor. Kıtanın bu zenginliğinin, asırlara sari bu birikiminin uluslararası alanda da hak ettiği ilgiyi görmesini istiyorum. Türkiye olarak, kıta ile ilişkilerimizi ilerletirken Afrikalı kardeşlerimizin birikimlerinden de istifade etmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELDE ETTİĞİMİZ HER ÖZGÜRLÜĞÜN GERİSİNDE BÜYÜK BİR DİRENİŞ VE ÖZVERİ VAR”

Türkiye’nin, Afrika ülkeleriyle farklılıklarından ziyade ortak noktalarının çok daha fazla olduğuna inandığını belirterek “Afrika ülkeleri bizim gibi özgürlüklerini belli güçlerin lütfuyla değil, bedelini kanla, canla ödeyerek dişleri ve tırnaklarıyla kazanmışlardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrikalıların bugünlere Nkrumah, Lumumba, Kenyatta, Biko, Mandela gibi direniş önderlerinin cesaretleri, fedakârlıkları ve kimi zaman ölümü göze alan kararlı tutumlarıyla geldiğini söyledi.

Kıtanın her köşesinde olduğu gibi, Güney Afrika’da da insanların kendi topraklarından çıkan kaynaklara, altına, elmasa, petrole sahip olabilmek için çok çetin mücadeleler verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Her başarımızın, her zaferimizin, elde ettiğimiz her özgürlüğün gerisinde büyük bir direniş, büyük bir mücadele ve özveri vardır. Ne siz, ne de biz bedeli insan hayatıyla ödenmiş bu kazanımlarımızdan asla taviz veremeyiz. Belli ülkelerin üretici konumda olduğu, diğerlerinin sadece tükettiği bir uluslararası ekonomik düzeni asla kabul edemeyiz.

“HEDEFİMİZ BİRLİKTE KAZANMAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’nın ihtiyacı, yeni mürebbiyeler, kıtanın kaynaklarını farklı yollarla gasp etmeye çalışan yeni sömürge heveslileri değildir. Afrikalı kardeşlerimizin yıllardır özlemini çektiği şey tarihlerine, kültürlerine, geleneklerine, dillerine saygı duyan gerçek dostlardır. Türkiye olarak Afrika’nın hakiki dostu, kader ortağı olmak istiyoruz. Kıta ile ilişkilerimizin harcı samimiyettir, hasbiliktir, kardeşliktir. Hedefimiz birlikte kazanmak, birlikte başarmaktır” dedi.

Güney Afrikalı iş adamlarından Türkiye’ye güvenmelerini, Türkiye’nin mümbit yatırım ortamına inanmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine Türk iş adamlarıyla irtibatlarını her alanda daha da güçlendirmeleri önerisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  toplantının çok daha geniş, çok daha zengin katılımlı olanını İstanbul’da gerçekleştirmeyi arzu ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda Güney Afrikalı iş adamlarına katılımlarından dolayı şükranlarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, toplantıyı düzenleyen DEİK ve MÜSİAD Güney Afrika Temsilciliği yetkililerine çalışmalarında başarılar dileyerek tamamladı.