Zeytin Dalı Harekatı’nın 3. gününde 4. cephe Fırat Kalkanı bölgesindeki Azez’den açıldı. İlk etapta TSK’ya ait savaş uçaklarının yoğun bombardımana tuttuğu ve Afrin için fiziki korunma sağlayan stratejik önemdeki Burseya Dağı ele geçirildi.

Terör örgütü, Burseya Dağı’nın hem Kilis hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez’e bakan konumu sayesinde bölgeyi baskı altında tutuyordu. Burseya Dağı’ndan ÖSO akşam saatlerinde geri çekildi.  Çatışmalar dağın eteklerinde yoğunlaştı. KARAR’ın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Azez’de açılan 4. cephe ile ilk hedef, harekatın ilerleyen aşamalarında tahliye edilmesi gereken yüz binlerce sivile tahliye koridoru açmak. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın çadır kampı kurmak için gittiği Azez, Afrin bölgesindeki siviller için TSK kontrolündeki en yakın nokta. Burseya Dağı’nın ele geçirilmesiyle yakın bölgedeki sivillere yönelik YPG tehdidi bertaraf edildi. Afrin’e kadar olan 10 km hatta oluşturulacak tahliye koridoruyla siviller güvenli şekilde Fırat Kalkanı bölgesine nakledilecek.

Türkiye’nin operasyon için düğmeye basmasının ardından sivilleri kalkan olarak kullanmaya başlayan YPG’nin Halep, Azez, Atme’ye kaçmaya çalışan Arap ve Kürtlerden oluşan çok sayıda sivilin yolunu kestiği öğrenildi. Örgütün, sivilleri silah zoruyla hedef alabilecek noktalara götürüp canlı kalkan olarak kullandığı kaydedildi. Örgütün sivillerin kaçabileceği Afrin’in güneyindeki Halep, doğusundaki Azez ve batısındaki Atme bölgelerine giden tüm yolları kapattığı ve kırsalda pusu kurduğu belirtildi.
‘RUSYA’YA TAAHHÜT VERİLMEDİ, PYD SOÇİ’DE OLMAYACAK’ 
Dışişleri kaynakları, Zeytin Dalı Harekatı’nın Afrin ile sınırlı kalacağına dair Rusya’ya taahhüt verildiği iddiasının doğru olmadığını duyurdu. Kaynaklar, 29-30 Aralık’ta Soçi’da düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD’nin katılımıyla ilgili Ankara’nın kırmızı çizgisinin yinelendiği, Türkiye’nin bu tutumunun Rusya ve İran tarafından da kabul gördüğü belirtildi. Katılımcı listesinin henüz kesinleşmediğini ifade eden kaynaklar, listenin üç garantörün rızasıyla belirlendiğini kaydetti.

HATAY VE KİLİS’E ROKET SALDIRISI, ASKERE TACİZ ATEŞİ
Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk iki gününde Kilis ve Hatay’ın Reyhanlı ilçesine YPG tarafından 19 roket atıldı. Bir Suriyeli yaşamını yitirdi, 54 kişi yaralandı. Terör örgütünün roket ve havan topuyla düzenlediği saldırılar dün de devam etti. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin sınırın sıfır noktasındaki Karatepe bölgesindeki ÖSO mensuplarının kaldığı çadırlara roket düştü. Olayda ÖSO mensubu 2 kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı. Kırıkhan’a yapılan havanlı saldırıda ise bir TEDAŞ çalışanı yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşın şehit olduğunu duyurdu. Ayrıca terör örgütü YPG, sınırdaki askerlere de taciz ateşlerini sürdürdü. Hatay Rehyanlı ve Şanlıurfa Ceylanpınar’da iki asker hafif şekilde yaralandı. Saldırıların hedefi olan Kilis ve Hatay’daki tahribat fotoğraflara yansırken TSK da roket atışlarının yapıldığı YPG mevzilerini imha ettiğini duyurdu. Ceylanpınar’a ateş açan terörist de öldürüldü.  

Kaynak: Karar (Kenan Butakın)