Russia Today RT'nin haberine göre “Küresel Nükleer Manzara” raporu Amerikan İstihbarat Ajansı tarafından yayımlandı ancak sadece Çin, Rusya ve Kuzey Kore üzerine odaklandı. Dünyadaki diğer altı nükleer güç sahibi ülkeden bahsedilmedi.

NE İSRAİL NE BİRLEŞK KRALLIK'IN ADI ANILDI

36 sayfalık rapor Rusya, Çin ve Kuzey Kore olmak üzere üç bölüme ayrıldı. Ülkelerin tuhaf bir şekilde seçilerek oluşturulduğu çalışmada ilk sayfada Kuzey Kore liderinin bir fotoğrafı yer aldı.

Çalışmanın tamamında diğer altı ülke olan, İsrail, İngiltere, Amerika, Hindistan, Fransa ve Pakistan'dan önemsenecek şekilde bahsedilmedi. Göze batan ihmal ise Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu araştırmacısı ve Nükleer Bilgi Projesi Yöneticisi Hans Kristensen tarafından fark edildi.

Kristensen bunun üzerine, kendi kurumunun diğer ülkelerin faaliyetlerini de kapsayan detaylı bir çalışmasına dair tweet attı.

NÜKLEER SİLAHI HENÜZ OLMAYANLAR DA RAPORA GİRDİ

Amerikan İstihbarat Ajansı'nın tartışmalı raporunda ayrıca, Libya, Suriye ve İran'ın nükleer programlarından ve yeteneklerinden bahsedilerek bu ülkelerin de halilhazırda nükleer silaha sahip olmadıkları belirtildi.

Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana Rus ve Amerikan silah depolarının azaldığından ve nükleer silahlı ülkelerin arttığından bahsedildi. Bu ülkelerin depolarının arttığına, yeni silahların üretilip eskilerinin geliştirildiği bilgisine yer verildi. “Kullanım eşiğinin düşürüldüğü” de ifade edildi.

Kaynak: Time Türk