Türkiye, askerlerinin bir ayda 5'nci kez zehirlenmesinin şokunu yaşıyor. İlk 21 Mayıs'ta Manisa'da yaşanan zehirlenmede binden fazla asker hastanelik olmuş, bir er de şehit olmuştu. Önceki gün Manisa'da 3'ü aynı birlik olmak üzere 4'ncü zehirlenme yaşandı. Bir benzer zehirlenme de üç gün önce KKTC'de yaşanmıştı. Hastaneye kaldırılan 35 askerden birinin durumu hâlâ ciddiyetini koruyor. Nihayet harekete geçen Manisa savcılığı, Rota Yemekçiliğin 21 yönetici ve çalışanını gözaltına aldı. Savunma Bakanlığı ise firmanın iş akdini iptal etti. Bakanlığın salmonella açıklaması kimseyi ikna etmezken, Yeni Söz'ün ulaştığı bilgiler, askerlerin yurtdışından getirilen ve Türkiye'de tetkiki güç bir tozla zehirlenmiş olabileceği, riskin büyük olduğu, benzer hadiselerin toplu yemek verilen pek çok özel ve kamu biriminde de yaşanabileceğini ortaya koyuyor.
İKİ GÜN ÜST ÜSTE ZEHİRLENME

4'ü Manisa biri de KKTC'de olmak üzere askerlerimiz 5'inci kez zehirlendi. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek'in verdiği bilgiye göre önceki gün 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda yaşanan son zehirlenmeden 731 asker etkilendi. Yemek firmasının 21 çalışanı ve yetkilisi gözaltına alındı. Askerlerin büyük bölümü taburcu edilirken, 37 askerin tedavisinin devam ettiği, durumu ağır askerin bulunmadığı bildirildi.

HANTAL DEVLET 5'İNCİSİNDE ZOR UYANDI

Son bir ayda askerilerimiz 5'inci kez zehirlendi. İlki 21 Mayıs'ta Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda yaşanan zehirlenmenin aynı birlikte 3'üncü kez tekrarlanması tedirginliği artırdı. İlk zehirlenmeden 4 gün sonra da, Manisa Kırkağaç Jandarma Komando Alay Komutanlığı'nda benzer bir vaka yaşanmıştı. Bir asker şehit olmuş, vali rahatsızlığın psikolojik olduğunu ileri sürmüş ve tepkilere yol açmıştı. KKTC 28. Mekanize Piyade Tümeni'nde yaşanan 3'ncü zehirlenenin ardından Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda iki gün üst üste benzer bir hadise yaşandı. Devlet, hadisenin ciddiyetini ancak 5'incisinde fark edebildi.

SALMONELLA DİYE GEÇİŞTİREN KİM?

Kamuoyunu bir ay bilgilendirmeyen devlet, son zehirlenme vakasından sadece saatler önce yaptığı açıklamada, İlk zehirlenmede salmonella bakterisi tespit edildiğini iddia etti. Ancak gelen bilgiler, durumun ciddiyetsiz açıklamalardan çok daha öte bir önem arz ettiğini ortaya koyuyor.

ROTA İLE SÖZLEŞME İPTAL

Gelişmenin ciddiyetinin fark edilmesi üzerine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa'ya gitti. Bakan Işık, kışlaya yemek sağlayan ‘Rota Yemekçilik Ticaret A.Ş.' firması ile sözleşmenin iptal edildiğini açıkladı. Diyarbakırlı bir aileye mensup olan şirketin 12 şehirde askerleri tesislere, pek çok şehirde hastanelere, önemli kamu kurumlarına ve çok sayıda özel firmaya yemek tedariki yaptığı öğrenildi. Yöneticileri gözaltına alınan firmanın tüm sözleşmeleri mi sadece Manisa tedariki mi iptal edildi bilinmiyor.

KANADA, HAPİSHANELER, TBMM VE BEŞTEPE'YE DİKKAT

Yeni Söz'ün edindiği bilgilere göre zehirlenme hadiselerinde, Kanada gibi bir ülkeden ve muhtemelen biyoteknoloji, recombinant DNA teknolojisi veya benzer teknolojiler ile üretilmiş, Türkiye'deki laboratuarlarda tespiti zor bir kimyevi madde kullanılmış olma ihtimali oldukça yüksek. Gözler kışlalara çevrilmiş iken benzer hadiselerin hiç beklenmedik bir alanda, hapishaneler, hastaneler, TBMM ve hatta BEŞTEPE gibi stratejik yerlere dahi sıçrama ihtimali üzerinde durulması tavsiye ediliyor.

BU SALDIRI ‘SALMONELLA' DİYEREK KAPATILMAMALI

Karşı karşıya olduğumuz hadisenin FETÖ'yü işaret ettiği ve gelen bilgiler doğrultusunda bu zehirlenmelerin tesadüf olmadığı çok açık. FETÖ, bu son hamlesiyle Ankara'ya, devlete, hükümete, Erdoğan'a mesaj veriyor. Bu merhametsiz çetenin mesajı da açık: “Ensendeyim, savcını öldürür, askerlerini zehirlerim. Bunların hepsini yapmaya muktedirim, hatta daha fazlasını yapabilirim.” Hatta ilk zehirlemedeki mesaj alınmayınca cesaretlenen ve saldırıları devam ettiren örgütün, testler düzgün yapılmaz, failler bulunmaz, bu hain saldırının salmonella, brusella denilerek üstü kapatılırsa, daha da azacağı ortada.

SAVCILARA ÇAĞRI: AMAN DİKKAT!

Yeni Söz olarak savcılara da sesleniyoruz: Bu soruşturma basit sorgulama, sıradan laboratuar sonuçları ile çözülemeyecek kadar karmaşık olabilir. Sorgulanması gerekenler arasındaki “emekliliği yaklaşmış, özellikle erkek çalışanlara” dikkat edilmeli, bunlara ileri sorgu teknikleri kullanılmalı. Askerlerden alınan kan numuneleri acilen Rusya, İngiltere gibi bir ülkede tetkik ettirilmeli. Yeni Söz'e gelen bilgilere göre yemeklere muhtemelen renk ve tadı bozmayan bir toz madde eklendi. Bu seçenek üzerinde özellikle durulurken, bu maddenin ABD, Kanada, İsrail, İngiltere, Almanya ve Rusya gibi çok az sayıdaki laboratuarlarda tespit edilebilen bir madde olması ihtimali de oldukça yüksek. İk hadisenin tartışmalı sonuçlarının bile 1 ay sonra ortaya çıkmış olması, doğru ve güvenilir toksikolog ve mütehassıslarla çalışılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Zira Türkiye, FETÖ tarafından asker, hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir tehdit, örgüt tabanına da moral mahiyetinde verilmiş bir mesajıyla karşı karşıya.

Kaynak: Yeni Söz