Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa çalışmaları kapsamında üçüncü kez bir araya geldi. Görüşmenin detaylarını Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin birazdan ortak olarak yapacakları basın toplantısından alarak Beyaz Gündem takipçileri için buradan paylaşacağız.

Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Çankaya Köşkünde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelmişti.

Görüşmenin Detayları

Bahçeli: Kısa süre içinde Meclis'e bir metin sunulacaktır. Görüşme olumlu geçmiştir.

Başbakan Yıldırım:
MHP ile yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler yapılacaklar. Başkanlık teklifinde MHP ile mutabık kalınan metnin haftaya Meclise sunulacağını söyledi.

Sonraki iş Meclis iradesidir.

CUMHURBAŞKANININ PARTİSİYLE İLİŞİĞİ DEVAM EDECEK

Başbakan Yıldırım, bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada partisiyle ilişiği kesilir yazıyor. Yapılan bu. AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı ve üzerinde anlaştığı bir teklif olacak. Şüphesiz şekil, usul, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme gereği var. Bu bizim ortak görüşümüz. Bu bir iki gün içinde arkadaşlarımız bunları sayın genel başkanın ve bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak.

Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek.

MHP’NİN İMZASI OLACAK MI?

Teklifte MHP’nin imzasının olup olmayacağına ilişkin soruya Yıldırım, "AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunulacak. Bu teklif şüphesiz MHP’nin de mutabık kaldığı bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek. Şekil, usul ve yazım olarak bazı konuların gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Bu bizim ortak anlayışımız. O bakımdan bir iki gün içerisinde arkadaşlarımız, Sayın Genel Başkanın bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacaklar" karşılığını verdi.

Yıldırım, yeni getirilecek değişiklikte Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisi ile ilişiğinin devam edeceğine dikkati çekti.

"Referandumdan sonra seçim öngörülüyor mu" sorusunu Yıldırım, "Seçim kanunun biliyorsunuz anayasada herhangi bir yeri yok. Bütün detaylar açıklandığı zaman ne var ne yok vatandaşlarımız bunu bilecekler. Biz, demokratik düzenin unsurlarıyız. Siyasi partilerimiz. Gizli saklı birşey olmaz. Herşey aleni şekilde olmaktadır. O bakımdan yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikranın, güçlü siyasi iradenin devamı. Parlamento ve yürütme ilişkilerinde söz konusu olabilecek pürüzlerin ortadan kaldırılmasını esas alıyor" şeklinde cevapladı.

REFERANDUM NE ZAMAN?

Referandumun ne zaman yapılacağını ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yasa çok açık 60 gün sonra referandum öngörülüyor. Meclis kabulünden sonra tabiatıyla 60 günlük süre buna ilave edebilirsiniz. Yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey söz konusu değil. Gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık. Sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmemek lazım. Ülkemizin daha fazla büyümeye FETÖ bölücü terör örgütüyle mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır" diye konuştu.

Bahçeli, anayasa görüşmeleri kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Olgunlaşması konusunda çaba sarf edilmiştir. Son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah kısa bir süre içinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclise sunulmuş olan metin, meclisin değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde memleketimiz için hayırlı sonuçlar verecektir" dedi.

Bahçeli, açıklama sonrası Çanyaka Köşkünden ayrıldı.