Her şey, belki de bir mücadele sırasında sağ ayak parmağında küçük bir yaralanma ile dört yıl önce başlamıştı. Bob Marley (namı diğer Robert Nesta Marley) aslında büyük bir futbol tutkunuydu.

Reggae’nin kralı bu yarayı umursamadı, ama kesik garip bir şekilde iyileşmedi. Daha sonra çok daha ciddi bir şey yani çivinin altında yatan sorun, malign melanom teşhisi kondu. Hemen harekete geçmeleri gerekiyordu ya çividen kurtulacaktı ya da ayak parmağını keseceklerdi. Marley kolay olan çözümü seçti.

Yıllar geçti ve müzik kariyerinin temel taşı olan 'Unutulmaz şarkısı' Redemption Song'ı içeren albüm “Uprising”den sonra 1979’da ise “Survival” adında iki albüm çıkardı. (Tabii 1977'de çıkan türün mutlak başyapıtı 'Exodus'u saymazsak). Eserin ünlü dizeleri ise: “Kendinizi zihinsel kölelikten/özgürlükten kurtarın ancak kendimizden başka kimse zihinlerimizi özgür kılamaz” oldu.

Eylül 1980’de New York’taki Madison Square Garden’da iki konser verdikten sonra, Jamaikalı sanatçı Central Park’ta koşu yaparken yere yığıldı. Buna rağmen, 23'ünde, Pittsburgh'daki Stanley Tiyatrosunda son kez ve 2011'de “Live Forever” sembolik unvanıyla CD’si çıkan performansını sergiledi. Yeri gelmişken, bu muhteşem bir kayıttı.

Yaklaşmakta olan ölümünün sert gerçeğiyle yüz yüze olan Marley, ölümcül hastalıkların tedavisinde şöhreti olan doktor Josef Issels’a görünmek için Almanya’ya uçtu. Fakat yapabilecekleri hiçbir şey yoktu ve Alman topraklarında kaldığı süre boyunca Bob, şarkıcı için bir tür hayat çeşmesi olan, Rastafarianizm’in nihai sembolü, sevgili örgü saçlarını kesti.

Amerika Birleşik Devletleri'ne dönüş uçuşunda durumu, Lübnan Sedir Hastanesi'ne acilen kabul edilmesi ve Miami'ye yönlendirilmesini gerektirecek kadar kötüleşti. Sonunda 11 Mayıs 1981’de sabaha karşı vefat etti. Vefat etmeden kısa bir süre önce, birçok çocuklarından biri olan Ziggy’ye dönerek “Para hayat satın alamaz” kelimelerini dile getirdiği söyleniyor.

Bob Marley öldü, ama efsane hala kırk yıl sonra bile binlerce takipçisinin derisi üzerinde bizimle birlikte.   Hatırası, bu galeride iyi şekilde görebileceğiniz gibi saygın tattoo’ları ile can buluyor.