31 Mart yerel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından İstanbul başta olmak üzere hemen her şehirde CHP’nin sandıklarda imza attığı usulsüzlük skandalı patlak verdi.

Sözde “kaydırma” ve “hata” adı altında Binali Yıldırım’ın binlerce oyunu Ekrem İmamoğlu’na yazdığı deşifre olan CHP’nin itiraz ettiği tüm sandıklarda, AK Parti oylarını katladı. İstanbul’da yaptığı organize hırsızlığın üstünü örtmeye çalışan CHP, birçok il ve ilçede seçim tutanaklarında yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle seçim kurullarına itiraz etti. Oyların yeniden sayılması sonucu zillet ittifakı; ülkenin birçok yerindeki itirazları ile AK Parti’nin yüzdelik oranını katbekat artırdı.

Sadece 3 ilçede 6 bine yakın oy çalınmış

İstanbul’da şaibeli sandıklar gözden geçirildikten sonra sadece Beykoz, Bağcılar ve Arnavutköy’de 5 bin 774 oy Binali Yıldırım’a yazıldı. Bayrampaşa’da AK Parti’ye 85, CHP’ye 28 oy yazıldı. AK Parti Başakşehir’de 95 oy kazanırken CHP’ye de 34 oy yazıldı. En büyük sayı Ümraniye’de kaydedildi. AK Parti burada 384 oy kazandı. AK Parti’ye Fatih’te 257, Beykoz’da 152, Şile’de 30, Sarıyer’de 119, Büyükçekmece’de 69 oy daha geldi. İlk sonuçlara göre Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım’ın oyu Ekrem İmamoğlu’nun oyundan 29 bin oy daha azdı. Fakat oyların yeniden sayılması sonucu aradaki fark 14 bin 532’ye düştü.

İtiraz etti AK Parti 1. oldu

Giresun da CHP seçim sonucuna itiraz etti. 1.949 geçersiz oy yeniden sayıldı. Cumhur İttifakı’nın adayı AK Partili Aytekin Şenlikoğlu’nun oyu 39 arttı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde seçimi 3 oyla kaybeden CHP, İl Seçim Kuruluna başvurdu. İtiraz kabul edildi. Yeniden sayım sonucunda AK Parti’nin adayı bir oy farkla seçimi kazandı. Bu sefer de YSK’nın yolunu tutan CHP’nin Yüksek Mahkeme talebi reddedildi. Uşak’ta İP’in itirazı üzerine 4 bin 98 geçersiz oyun sayımı yapıldı. 8 saat süren sayımın ardından İP ile AK Parti arasındaki oy farkı 60 arttı. Sayım sonucunda AK Parti’nin oyu 51 bin 41’e yükseldi. Mersin’in Bozyazı ilçesinde ise İP oyların yeniden sayılmasını istedi. Seçimi 65 oy farkı ile Cumhur İttifakı’nın adayı kazandı. İzmir’in Bergama ilçesinde de AK Parti’nin kazandığı seçime itiraz eden CHP, burada da hüsrana uğradı. Yeniden sayım sonucunda AK Parti’ye 35 oy çıkarken, CHP’ye de geçersiz oylardan 22’si yazıldı.

Fark azaldı ama sonuç değişmedi

CHP, Adana’nın Yüreğir ilçesinde bütün oyların tamamen sayılmasını istedi ama sonuç değişmedi. Yüreğir 1. Seçim Bölgesi’nde CHP 106 ilave oy alırken, Cumhur İttifakı’nın oyu 167 arttı. 2. Seçim Bölgesi’nde ise CHP’nin oyu 91 artarken, Cumhur İttifakı’nın oyu 117 arttı. Edirne’nin Keşan ilçesinde CHP tarafından İlçe Seçim Kurulu’na yapılan itirazın ardından oyların yeniden sayılması sonucu sandıktan yine AK Parti’li Mustafa Helvacıoğlu çıktı. AK Parti, 11 olan farkı 23’e yükseltti. Yalova Belediye Başkanlığı seçimleri için yapılan itiraz üzerine de oylar yeniden sayıldı. 613 olan oy farkı 332’ye düştü ama sonuç değişmedi.

Kaynak: Yeni Akit (Muhammed Uzun)