Çocuklar hızlı bir zihinsel ve bedensel gelişim gösterir. Çocukların ayakları da bu gelişime paralel bir şekilde hızla büyür. Özellikle geçmiş yıllarda anne, babaların ayakkabı alışverişlerindeki tercihleri hep en az 1 numara büyük satın almak yönünde olurdu. Gerekçe ise hepsinde aynıydı 'Seneye de giyersin'. Ama her çocuk o ayakkabıyı kısa sürede yıpratır, bırakın seneye giymeyi, sezonu bile çıkartamazdı.

Çocuk Ayakkabısı Nasıl Olmalı

Çocuk ayakkabıları satın alınırken, dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de ayakkabının seneye de giyilebilecek kadar büyük olmamasıdır. Büyük ayakkabı, çocuğun ayağının ayakkabı içinde kaymasına neden olur. Bu da ayaklarda özellikle bilek sakatlanmalarına neden olabilir. Ayakkabının tabanı çocuğun ayağından büyük olacağı için özellikle ayakkabı topuğunun, çocuğun topuğu ile örtüşmeyeceğinden ayağın yapısında bozukluklar yaşanabilir.


Çocuk ayakkabıları, ayağı kesinlikle tam olarak sıkmamaları, parmaklar ayakkabının burnuna temas etmemeli, taban, topuk yapısı uygun olmalıdır. Bunun yanı sıra çocuk ayakkabılarında, çocuğun kendi başına ayakkabısını giyip çıkarabilmesini sağlayacak şekilde cırtlı kapama sistemi kullanılmalı. Bağcıklı ayakkabılar hem açılıp, çocuğun düşmesine hem de giyip çıkartmada zorluğa neden olur.

Mevsimine Uygun Ayakkabı Ve Kesinlikle Çoraplı

Çocukların mevsime uygun ayakkabılar giymesine özen gösterilmelidir. Sıcak havada, kışlık bir bot giyen çocuk huzursuz olacak, okula gidiyorsa zihnini derse yoğunlaştıramayacaktır. Kışın da giyilecek yazlık bir ayakkabı, hastalığa davetiye çıkaracaktır. Özellikle okula giden erkek çocuklar soğuk, hatta yağışlı havalarda bile yazın alınan spor ayakkabılarını kullanmak ister.  Teneffüslerde futbol oynamak için yazlık ayakkabı giymekte ısrar ederler. Anne, babalar buna kesinlikle izin vermemelidir. Bunun yan ısıra çocuk, kesinlikle ayakkabılarını çorap ile kullanmalıdır. Bu alışkanlık çocuklara mutlaka kazandırılmalıdır. Çorapsız kullanılan ayakkabılar, ayaklarda mantar hastalığının oluşmasına neden olur. Ayağın ayakkabı içerisinde kaymasına böylece bilek ya da diz sakatlanmalarına neden olabilir.

Sizin Değil, Çocuğunuzun Zevkini Önemseyin

Çocuk ayakkabıları satın alınması aşamasında anne-baba ve çocuk arasında model konusunda tartışmalar yaşanır. Anne baba genellikle kendi zevklerine göre ayakkabılar satın almak isterler. Çocuklar ise beğendikleri modelin alınması için tutturur, hatta gözyaşı dökerler. Şayet çocuğun istediği ayakkabı bütçenize ve mevsime, kullanım amacına uygun ise, tercihiniz kendi isteğiniz değil, çocuğunuzun beğendi yönünde olmalıdır. Aksi durumlarda çocuğa neden beğendiği ayakkabının alınmayacağı izah edilmelidir. Hatta alışverişe çıkmadan önce, okul ayakkabısı, kışlık bot gibi alışverişe çıkış amacı baştan söylenmeli ve ne alınacağı konusunda önceden anlaşma sağlanmalıdır.