Zorunlu deprem sigortasının süresinin bitmesi yani poliçe süresinin dolması halinde yeni bir poliçe hazırlanmak zorunda kalınır. Bu yeni poliçe hazırlık süresi içerisinde geçen birçok soru işareti mevcuttur.

Örneğin; Poliçe yenileme işlemi tekrar aynı sigorta şirketi ile yapılmak zorunda mıdır? Yenileme indirimi söz konusu mudur?
Tarzında birden fazla örnek sayılabilir. Şimdi bu soruların cevaplarını bulalım.

Dask Nedir?

Dask nedir sorusunun eski adıyla doğal afet sigortalar kurumu adı değişmese de manası olarak zorunlu deprem sigortası olarak nitelendirilmektedir.  Dask, deprem olduğunda evinizde yıkılma, yanma gibi bir durumla karşılaştığında hasarın karşılanmasını sağlar.

Yenileme İndirimi Uygulaması Nedir?

Eski poliçenin bitmesi ve bu poliçenin yenilenmesi hali geldiği durumda, yeni poliçe düzenlemesinin en geç, eski poliçe bitim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yapılması, indirim uygulanmasına sebebiyet verir. Bu indirim, prim bedeli üzerinden alınır ve geneldir. Yüzde olarak da % 20 oranını aşmaz.

Poliçe Sonunda Eski Sigorta Şirketi İle İlişki

Poliçe bitimi, poliçeyi düzenlemiş olan sigorta şirketi ile aranızda kurduğunuz sözleşmenin bitişi anlamını taşımaktadır. Devlet, anlaşma yapmış olduğunuz sigorta şirketinin sözünü tutması, çeşitli ek giderler çıkarması ve çok daha fazla anlaşmazlık durumunu göz önünde bulundurmuş ve yeni poliçe düzenlemesinin eski sigorta şirketi ile yapılması zorunluluğunu koymamıştır. Yani, poliçe vadesinin son bulması halinde dilerseniz eski sigorta şirketi ile devam edebilir, dilerseniz de yeni bir sigorta şirketi ile anlaşma yapabilir, yeni poliçe düzenleyebilirsiniz.

Yeni Poliçe Numarasının Kaybedilmesi

İster yeni ister eski, poliçe numarasını kaybetmiş olan her birey, DASK’ın hizmet sunduğu 125 numaralı telefonu arayabilir ve TC kimlik numarasını vermesi yahut da açık adres sunması ile poliçe numarasını öğrenebilir.

Poliçede Esas Alınan Metre Kare

Sigortalının beyanı ile tapu beyanı, meskenin metre kare belirtmesinde aynı olmayabilir. Bu durum; tapusu önceden alınmış olan meskenin içerisine, metre kareyi daraltabilecek şekilde ayrıntıların yapılmış olmasından, meskenin tam anlamı ile yenilenmesinden kaynaklı olabilir. DASK zorunlu deprem sigortası poliçelerinde yer alacak metre karenin en brüt hali ile olmasını ister. Bu halde gayet tabi gerçeğe en yakın olan rakamın istenmesi durumudur. Kısaca, deprem sigortası poliçesi hazırlanır iken sigortalı olan bireyin metre kare beyanı dikkate alınır ve işlem kayıtları bu doğrultuda yapılır.