Depresyon; duygusal, bedensel ve zihinsel belirtiler ile kendisini gösteren ciddi ancak tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon içinde olan kişiler genellikle sevincini ve hayata olan ilgisini kaybeder. Yine benlik saygısı düşük olan bu kişiler olumsuz bir ruh halinden şikâyetçidir. Bu olumsuz ruh hali, endişe ve iç huzursuzluğu ile alakalıdır. Depresyonda olan insanlar, daha önce kolaylıkla yaptıkları işleri yapma konusunda dahi enerjiden yoksundur. Ancak her üzücü ruh hali depresyon değildir. Peki, depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon Belirtileri

Kronik Ağrılar

Özellikle hâlihazırda migreni olan bireylerin depresyon nedeniyle baş ağrılarının daha da şiddetlendiği izlenmektedir. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar, majör depresyon geçmişi olan hastaların migren krizi yaşama olasılıklarının ortalama bir bireye oranla 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Depresyon; baş ağrısı yanında sırt, eklem ve kas ağrılarının artmasına neden olabilir. Bu nedenle de depresyon yaşayan pek çok kimse ağrılardan şikâyet etmektedir.

Sindirim Problemleri

Kişiler, yaşadıkları karamsal duygu durumu nedeni ile bulantı ve kusma şikâyetleri yaşayabilirler. Yapılan araştırmalar, hassas bağırsak sendromuna sahip kişilerin %60’ının depresyon ya da anksiyete başta olmak üzere ruhsal rahatsızlıklarının olduğunu ortaya koymuştur.

Bitkinlik ve Halsizlik

Depresyonda olan birey, ne kadar uyursa uyusun kendisini yorgun ve halsiz hisseder. Bu bireyler için sabahları yataktan kalmak zor hatta bazen imkânsızdır. Yine depresyon ve halsizliğin genellikle birlikte görüldüğü gözlemlenmiştir.

Uyku Problemleri

Bu ruhsal rahatsızlıktan mustarip olan kişiler, yatağa girince uykuya dalma konusunda güçlük çekerler. Yine depresyondaki bazı hastalar ise normalden çok daha uzun süre uyuyabilirler. Ayrıca hiç olmadık saatlerde uyanıp uykuya dalma konusunda sıkıntı yaşayabilirler.

Düşük Libido

Depresyondaki bir birey, cinsellik konusunda isteksizlik yaşayabilir. Bu, genellikle depresyonun neden olduğu özgüven problemi ile ilişkilidir. Yaşadığı ruhsal sorun nedeniyle kendisine güven duymayan kişi, seksten giderek uzaklaşır. Çünkü nasıl göründüğümüz ve nasıl hissettiğimiz libidomuzu direkt olarak etkiler.

Tüm bunların yanında depresyondaki kişiler iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler ile karşılaşabilirler. Sonuç olarak bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız bir an önce doktora başvurmalı ve şikâyetlerinizden bahsetmelisiniz.

Depresyonu Yenmeye Hazır mısın…

Hak ettiğin hayatı yaşamaya başlamak için Depresyon Tedavisi Seanslarına Bugün Başlayın. Appvice Online Psikolojik Destek Uygulaması Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin.