Çıkardığı buhar duman hissi yaratır. Böylece sigara tiryakilerinin sigara içiyormuş hissine kapılmasını sağlar. Elektronik sigarada bir batarya ve bir atomizer bulunur. Batarya elektronik sigara çalışsın diye güç sağlar. Atomizer de ısı üretebilmek için gerekli gücü batarya sayesinde elde eder. Atomizerin içine seçilen aromalı sıvı konur ve sağlanan ısıyla bu sıvı buhara dönüşür. Kullananlar bu buharı çeker ve üfler. Elektronik sigaralar zift veya katran gibi maddeler bulundurmaz. Sigarayı bırakmaya çalışan kişiler başlangıçta içinde nikotin bulunan likitler tercih edebilir. Bu nikotin miktarı zaman içinde azaltılıp, sıfır düzeyine indirilebilir.

Elektronik sigaraya modellerinden biri olan joyetech standartları ve kullanım kolaylığıyla öne geçmektedir. Elektronik sigara kullanmayı tercih edenlerin başlangıçta kullanabileceği en uygun model EGO AIO'dur. Cihazın kurulumu oldukça kolaydır ve çok kibar bir görüntüye sahiptir. Kadınların da çok tercih ettiği bu model, şık görünümüyle dikkat çeker. Ayrıca portatif yapısı, rahatlıkla cepte de taşınabilme imkanı verir. Modelin likit tankı, sızıntı olması ihtimaline karşı güvenlik altına alınmıştır. Cihazın güvenli moda geçme özelliği vardır. Çalışırken bir yere bırakıldığında güvenli moda geçer ve kendiliğinden çalışmaz. Tam doldurulmuş likit tankı kişiyi gün boyu idare edecek kapasiteye sahiptir. Elektronik sigarada çekmek istenen hava miktarını ayarlama imkanı sağlayan mekanizma bulunur. Bu mekanizma çevrilerek uygun hava miktarı ayarlanabilir.

Tasarımının farklılığıyla dikkat çeken bir model olan smok alien kullanım kolaylığı ile de tercih edilmektedir. Farklı tasarımı elde tutulmasını çok kolaylaştırır.  Cihazın farklı tank boyutları ve seçenekleriyle sunulmaktadır. Tüketim durumuna göre dilenen boy seçilebilir. Bütün elektronik sigara modellerinde olduğu gibi bu modelde de prizden şarj etmek önerilmez. Bu cihazlarda çift devre koruması vardır. Prizlerden farklı akımların gelebilme ihtimali vardır ve bu da cihazlarda arızaya neden olabilir. Cihazı korumak için USB girişlerinden şarj edilmesi önerilir. Smok alien kullanım esnasında çok keyif verici olan bir cihazdır. Kullanılan aromalı sıvının tadı çok başarılı olduğu söylenebilir. Uygun miktarda nikotin de kullanarak bu cihazla sigarayı bırakmak mümkün.