Bu güvence yöntemlerinin yanı sıra en önemli faktörlerden bazıları da hayatımızı idame ettirdiğimiz il, ilçe, semt veya mahallerdir. Yeni bir ev aldığımız da yada kiraladığımız da evin bulunduğu çevre hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilsek sağlıklı karar vermemiz biraz olsun zorlaşabilmektedir. Ancak bu zor durumu ortadan kaldırmamıza yarayacak en önemli mesleklerden birisi de emlak danışmanlığıdır. Emlak danışmanı, villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar dâhilinde gerçekleştirerek toplumdaki bireylere bilgi aktarımında bulunan kişilere verilen mesleki unvandır. 

Emlak danışmanı, eğitim öğretim hayatı boyunca elde ettiği deneyim ve tecrübeler ile bireylere gerek emlak konusunda gerekse konut ile ilgili çeşitli bilgiler aktararak bireylerin doğru tercihler yapmasında yarar sağlamaktadır. Emlak danışmanları üniversitede birebir gördükleri dersleri iş hayatlarında uyguladıkları takdirde insanların güvenle oturabilecekleri konut imkanı sağlayabilirler. Üniversite tarafından gösterilen işletme, emlak ve emlak yönetimi, iktisat, kamu yönetimi ve dış ticaret gibi dersler sayesinde emlak danışmanı olmak isteyen bireyler bilgi ve becerilerine sağlam donanımlar ekleme şanslarına sahiplerdir. Derslerde başarı gösteren bireyler emlak danışmanlığı belgesini almak istediklerinde yukarıda belirtilen dersleri görmeyen öğrencilere nazaran daha şanslı olacaklardır. Bunun için üniversitede verilen eğitimler iş hayatımıza atılma aşamasında bizler için önemli unsurlar teşkil etmektedir.

Emlak danışmanı olmak isteyen bireylerin ilkokul mezunu olmaları yeterli unsurdur. Ancak emlak danışmanlığı mesleğine talebin fazla olmasından dolayı bireylerin eğitim seviyelerini yükseltmelerinde fayda vardır. Üniversiteye giderek iktisat emlak, kamu yönetimi işletme gibi ana bilim dallarında kendilerini geliştiren kişiler özel yada devlet kuruluşları tarafından açılan emlak danışmanlığı kursuna başvuru da bulunarak emlak danışmanlığı belgesini almak için çaba göstermeleri gerekmektedir. Emlak danışmanlığı belgesini almak isteyen bireyler öncelikle belgelendirme başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru formunu doldurup ıslak imza ile onayladıktan sonra ilgili şirkete mail veya telefon numarasına FAX aracılığı ile iletmeniz gerekmektedir.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra ilgili şirketin sorumlu emlak danışmanı belgesi ve emlak danışmanı belgesi için talep ettiği ücreti banka hesabına havale, EFT yolu ile göndermeniz gerekmektedir. Ücreti gönderdikten sonra banka dekontunu elektronik ortam vasıtasıyla şirkete göndermeniz gerekir. Daha sonra yazılı ve sözlü sınavlar yapılmaktadır. Bu sınavlarda bireylerin bilgi ve becerisi ölçülmektedir. Sınavda başarı elde eden bireyler emlak danışmanlığı belgesini almaya hak kazanır. Belgeyi almaya hak kazanan bireyler başvuru başında alınan ücretin yanı sıra tekrardan belge ücretini ilgili şirkete ödemeleri gerekmektedir.

Yani emlak danışmanlığı belgesini almak isteyen bireyler ilk başvuru sürecinde şirketin talep ettiği ücreti öderler. Daha sonra sınava girerek başarı elde ederler. Başarı elde ettiklerinde belge için tekrardan şirketin talep ettiği yeni ücreti şirkete ödemede bulunurlar. Gerekli ödemelerin gerçekleşmesi halinde emlak danışmanı belgesini kullanmaya hak kazanır.