AK Parti'nin 6. Olağan Büyük Kongresi Ankara'da yapıldı. Kongrede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'yle yaşanan krize atfen, "Birileri yaptırımla, kurla, dövizle, faizle bizi tehdit ediyor. Oyununuzu gördük, meydan okuyoruz. Stratejik ortak gibi gözüküp bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık, olmayacağız" dedi.
AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra yeni sistemin ilk kongresini Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek aday olduğu kongrede AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesi belli oldu. Erdoğan 1380 oyla 6. kez AK Parti Genel Başkanı seçildi.
AK Parti'nin 6. Olağan Büyük Kongresi'ndeki tüzük değişikliği ile 24 Haziran seçimlerinde yapılan siyasi parti seçim ittifakı da tüzüğe girdi.

MKYK'nın 50 kişilik listesinde adayların 42'si milletvekillerinden oluştu. Aralarında Hayati Yazıcı, Mustafa Ataş, Mahir Ünal'ın da bulunduğu 21 isim yerini korudu.

Milletvekilliğinden istifa ederek yeni sistemin kabinesine giren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile TBMM Başkanlığı'na seçilen Binali Yıldırım MKYK listesinde yer almadı.

ERDOĞAN: 'ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK' DEMİŞTİK

Kongrede yaptığı konuşmada Papaz Andrew Brunson'a ev hapsi ile başlayan kriz sürecine isim vermeden değinen Erdoğan, "Bizler, tek milletiz, tek bayrağız, tek vatanız, tek devletiz ve bizi bölmek, parçalamak isteyenlere en güzel cevabı hem sandıklarda veriyoruz hem meydanlarda veriyoruz. Bugün yenilenerek, yeni sistemle ilk defa kongremizi yaparak inşallah dünyaya farklı bir mesaj vereceğiz" dedi.

Erdoğan, AK Parti'nin kağıt üzerinde 60 kurucu üye tarafından kurulduğunu, ama asıl kurucusu ve sahibinin millet olduğunu söyledi. "17 yıl önce AK Parti'yi kurarken 'Türkiye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' demiştik" ifadesini kullanan Erdoğan, "AK Parti başlangıçtır, Hz. Adem'in dünyaya gelmesiyle başlayan imtihanımızın takipçisidir" diye konuştu.

'KISA ÇÖP UZUN ÇÖPTEN HAKKINI BİR GÜN MUTLAKA ALACAK'

Erdoğan, "Birileri bugün bize dövizle, faizle tuzak kurmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki, 'Oyununuzu gördük, meydan okuyoruz'" dedi.
"Kısa çöpün uzun çöpten hakkını bir gün mutlaka alacağına inandık, inanmayı sürdüreceğiz" diyen Erdoğan, "Dünyayı sömürerek kendilerine refah düzeni kuranlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Zahirde bize stratejik ortak gibi gözüküp de attığı her adımla bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık olmayacağız" ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir kez daha haykırıyoruz; başaramayacaksınız, milletimizi bölemeyeceksiniz, ezanlarımızı susturamayacaksınız, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, devletimizi yıkamayacaksınız, Türkiye'nin yükselişini durduramayacaksınız, hedeflerimize ulaşmamıza engel olamayacaksınız. Çünkü biz Türkiye'yiz, çünkü biz Türk milletiyiz, çünkü biz Müslümanız, çünkü biz insanlığın ortak sesi ve vicdanıyız."

"Dışarıdan kurdukları tuzaklar yetmedi, içerideki ihanet odaklarını harekete geçirdiler" diyen Erdoğan, şunları söyledi:
"Sokak, yargı-emniyet darbesi yapmaya çalıştılar. Sınır darbesi yapmaya kalktılar, siyaset darbesi yapmaya kalktılar. Kuru, dövizi, faizi kullanarak ekonomik darbe yapmaya kalktılar. Dışarıdan kurdukları tuzaklar yetmedi, içerideki ihanet odaklarını harekete geçirdiler. Sokak, yargı-emniyet darbesi yapmaya çalıştılar. Sınır darbesi yapmaya kalktılar, siyaset darbesi yapmaya kalktılar. Kuru, dövizi, faizi kullanarak ekonomik darbe yapmaya kalktılar. 15 Temmuz destanını bu hissiyatla kazandık. Bugün de birileri kurla, dövizle, enflasyonla tehdit ediyor. Biz de diyoruz ki, oyununuzu gördük, meydan okuyoruz. İman varsa, imkan da vardır. Milletimiz nice ihanetleri, tuzakları hep imanıyla boğmuştur. Hakkımızı değil, ülkemizin ve milletimizin şerefini savunuyoruz. Bazılarının dünyalarından şeref, namus gibi kavramların karşılığı olmayabilir. Milletimizle birlikte 16 yıldır karşımıza çıkan onca sıkıntıya, engele, tuzağa bu inançla karşı koyduk ve zafere ulaştık."

'KANAL İSTANBUL'U HAYATA GEÇİRMEK İÇİN KOLLARI SIVADIK'

Erdoğan, "Türkiye'nin sınır güvenliğinin sınır ötesinden başladığı inancıyla yürüttüğümüz operasyonları genişleterek devam ettireceğiz. Daha önce Cerablus'ta, El Bab'da, dün Afrin'de ne yaptıysak Suruç'tan Cizre'ye kadar olan sınırlarımız boyunca aynısını yapacağız. Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için kolları sıvadık. Kanal İstanbul, 43 kilometre. Her iki tarafında inşallah iki butik şehir oluşturacağız. Böylece Kanal İstanbul ile birlikte dünyaya büyük bir mesaj vereceğiz. Türkiye'nin en büyük yatırımı olacak bu stratejik projeyi mutlaka gerçekleştireceğiz" dedi.