Cumhurbaşkanı Erdoğan, HAK-İŞ Uluslararası 7. Kadın Emeği Buluşması’nda yaptığı konuşmada, “Hem kadınlara, hem de çocuklara yönelik saldırıların izini inancımızda ve kültürümüzde arayanlar kesinlikle art niyetlidir.

Şayet adını tam olarak koymak gerekirse, bu tür eylemlerin her biri birer insanlık suçudur” dedi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek başladı. 8 Mart’ın birlik, beraberlik ve kardeşlik günü olması için çaba gösteren herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı, “Emeğiyle, alın teriyle, şefkatiyle, yüreğinin genişliğiyle dünyayı bizim için güzelleştiren, yaşanabilir hâle getiren tüm kadınlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Vatanımızı ‘Ana’dolu, devletimizi ‘Devlet ana’, toprağımızı ‘Toprak ana’ yapan tüm kadınlarımızı gönülden selamlıyorum” dedi.

“BİZİM KADINLARIMIZ, DÜNYANIN EN FEDAKÂR KADINLARIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta şehit anneleri olmak üzere tüm cefakâr kadınlara şükranlarını sunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim annelerimizin dünyanın en fedakâr anneleridir. Bizim kadınlarımız, dünyanın en fedakâr kadınlarıdır. Yeri gelir Erzurum’da Kara Fatma olur, Balkanlar’dan Kafkaslara kadar cephe-cephe dolaşır. Yeri gelir Hafız Selman olur, kadınlarla birlikte tüm şehri burada olduğu gibi organize eder, cepheye lojistik destek sağlar. Yeri gelir Şerife Bacı olur, vatanını evladının önüne koyar, bu yolda kendisi de şehadete yürür. Yeri gelir Nene Hatun olur, evlatlarını evde bırakıp tabyalarda mücadeleye koşar. Yeri gelir Ayşe Aykaç olur, Sevgi Yeşilyurt olur, Türkan Türkmen Tekin olur, Yıldız Gürsoy olur, 15 Temmuz’da hain darbecilerin karşısına bu defa yiğitçe dikilerek şahadete ulaşır. Yeri gelir Şenay Aybüke Yalçın öğretmen olur, gözü gibi titrediği öğrencileri için çırpınırken teröristlerin kurşunlarıyla son nefesini verir.”



“MYANMAR’DAKİ KADINLARA EL UZATMAYANLAR NASIL KADIN HAKLARINDAN SÖZ EDEBİLİR?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’in karanlık sularında kaybolup giden on binlerce kadın ve çocuğun arkasından timsah gözyaşları dökenlerin, gerçek birer kadın hakları savunucusu olduğuna inanamayacaklarını, bu kesimlerin sadece şovmen olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Myanmar’da yaşadıkları yerle akıl almaz zulümlere uğrayan, canlarını kurtarmak için sığındıkları kamplarda insanlık dışı şartlarda hayatlarını sürdüren kadınlara el uzatmayanlar nasıl kadın haklarından söz edebilir? Son çeyrek asırda Balkanlarda, Kafkaslarda, Türkistan’da yaşanan trajedilerin en büyük kurbanı olan kadınları gündeme getirmeyenlerin kadın hakları çağrısı koskoca bir yalandan ibaret değil midir? Srebrenitsa’daki o katliam sırasında, ‘Çocukları küçük mermilerle öldürürler, değil mi anne’ diyen o sabiyi ve annesini duymayanların kalplerinde bırakınız kadınları, insana dair hiçbir sevgi filizleniyor olamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında kadınlara yönelik şiddetle, özellikle de kadın cinayetleriyle ilgili haberlerden duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Kadına sırf cinsiyetinden dolayı böyle bir muameleyi reva gören kişinin insanlıktan nasibini almadığına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hele hele çocuk istismarının asla düşünmek, konuşmak, tartışmak istemeyecekleri bir vahşet hâli olduğunu belirtti. Hem kadınlara, hem de çocuklara yönelik saldırıların izini inancımızda ve kültürümüzde arayanların kesinlikle art niyetli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tür eylemlerin her birinin birer insanlık suçu olduğunun altını çizdi.


“BAŞIMIZIN TACI OLAN KADINLARIMIZI HER ALANDA DAHA İLERİYE TAŞIMAKTA KARARLIYIZ”

Kadınların toplum hayatındaki yerinin güçlendiğinin en önemli göstergelerinden birinin istihdam olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005 yılında yüzde 23 seviyesinde olan kadınların iş gücüne katılım oranının, geçen yıl yüzde 34’ü ulaştığını, bu konuda 2023 hedeflerinin ise yüzde 41’e ulaşmak olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başımızın tacı olan kadınlarımızı her alanda daha ileriye taşımakta kararlıyız. Evde, işte, okulda, hayatın her alanında kadınlarımızla birlikte yol yürümeye devam edeceğiz. Siyasete girdiğim günden beri en büyük desteği hep kadınlarımızdan gördüm. Siyasi çalışmalarımda kadınlarımıza ulaşmaya, onları siyasette aktif hâle getirmeye özel önem verdim. İnşallah 2023 hedeflerimize yine kadınlarımızla birlikte ulaşacak, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı onlarla birlikte inşa edeceğiz.”