Afrika turunun ilk durağı Cezayir temasları sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21. yılını geride bıraktığımız ‘Postmodern’ darbe olarak Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda merakla beklenen ve Akit’in yıllarca manşetlerine taşıdığı “Darbenin sivil ayağının da yargılanması” ile “28 Şubat yargısının mağdurlarına yeniden yargılanma hakkı verilmesi” konularına açıklık getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şu önemli mesajları verdi: 

SİVİL AYAK DA HESAP VERECEK

“Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda da bir siyasi partinin genel başkanıyım. O süreci yaşamış, kısmen bedel ödeyerek yaşamış biriyim. O işin sivil kanatlarının bizim üzerimizde oynadığı oyunları gördük. Yargı bu işin sivil kanadının hangi boyutta olduğunu da ortaya çıkaracaktır” diyen Cumhurbaşkanı, sivil kanattan neyi kastettiği sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sendikalar, medya, iş dünyası... O dönem ‘Beşli Çete’ mi ne diyorlardı? O süreçte neler yapıldığını benden çok daha iyi biliyorsunuz. Ama bunlara hiç mi hiç dokunulmadı şu ana kadar. Tamamen es geçildi. Savcının dediğiniz türden bir yaklaşım göstermesi, dosyalarda bazı şeylerin öne çıktığını gösteriyor. Dosyalar okunurken gözden kaçmış olanlar veya görülmek istenmemiş unsurlar herhalde öne çıkıyor. Şimdi muhtemelen bunlar da gündeme gelecektir. Bizim tek arzumuz, adaletin tecelli edilmesidir.

MAĞDURLARA MÜJDE

O zaman verilmiş kararlarla mağdur oldukları için haklarını arayan insanlar var. Bedel ödemesi gerekenler buyursunlar bedelini ödesinler. O süreçte, köşelerinden çok rahat, indirenler bindirenler vardı. Bizim muhtarlığımıza kadar uğraşanlar vardı. Biz adaletin tecellisinden başka bir şey istemiyoruz. Nitekim hak geç de olsa tecelli ediyor. İnanıyorum ki yargı, adalet beklentisi içinde olan mağdurların haline çare olacaktır.”

ÇEKYA TERÖR DESTEKÇİSİ

Erdoğan, eski YPG Eşbaşkanı Salih Müslim’in Çekya’da tutuklanıp serbest bırakılmasına ilişkin olarak da, şunlawrı dile getirdi: “Bu bize Batı’yı gösteriyor. Bu bize dünyayı gösteriyor. Bunlar maalesef bugüne kadar adil olmadılar. Şu anda da ikircikli bir davranış içindeler. Çekya, AB üyesi ülke. Peki şu anda AB’de PKK terör örgütü olarak kabul ediliyor mu? Ediliyor. YPG-PYD’nin terör örgütüyle iltisaklı olduğunu biz belgeleyip ispat ettik mi? Ettik. Buna rağmen terörist başını serbest bırakmışlardır. Dışişleri Bakanımızın da Adalet Bakanımızın da muhataplarıyla görüşmüş olmalarına rağmen bunlar, adil olmayan bir yola tevessül ederek onu serbest bıraktılar. Peki neden aldınız, neden bıraktınız? 24 saat içinde ne değişti? Serbest bırakma kararı, Çekya’yı teröre destek veren bir ülke konumuna düşürmüştür. Bunun başka türlü izahı olamaz, bize bunu anlatamazlar.”

ERDOĞAN FİLMİNE İZİN VERMEDİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatından kesitlerin anlatılacağı “Dede Sultan” adlı filmin yapımına, çekimine ve gösterimine muvafakat vermedi. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, filmin hazırlıklarını sürdüren İstanbul’da Baran Medya şirketine ihtarname gönderdi. İhtarnamede, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatından kesitlerin anlatılacağı ‘Dede Sultan’ isimli bir film yapma niyet ve hazırlığı içinde olduğunuzu bildirmiş bulunmaktasınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsi geçen filmin yapımına, çekimine ve gösterimine muvafakati bulunmamaktadır. Tarafınızca bu doğrultuda işlem tesis edilmesini, aksi takdirde yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı vekil olarak ihtaren bildiririm.”

Kaynak: Yeni Akit (Hacı Yakışıklı)