Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 18. Dönem Siyaset Akademisi Açılış Töreni’ne katıldı. 

“DÜN DEAŞ’I YÖNLENDİRENLER, BUGÜN PYD/YPG’Yİ ÜZERİMİZE SALIYOR”

Afrin’de yürütülmekte olan operasyonun çok iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin merkezinin kuşatıldığını ve şu ana kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayısının 3 bin 171 olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün DEAŞ’ı yönlendirenler, bugün PKK’nın Suriye kolu olan PYD’yi, YPG’yi üzerimize salıyorlar. Konu Türkiye olduğu zaman bir anda düşmanlar dost oluyor, kapalı kapılar ardına kadar açılıyor, silah ve para oluk oluk akıyor. Şu anda PYD, YPG, bunlar maaşı nereden alıyor? Amerika’dan. Biliyorsunuz bütçeyi açıkladılar. Bunları kendisine söylediğimiz zaman beyefendi rahatsız oluyor. Niye rahatsın oluyor ya? Bütçeye koydunuz, bu silahları siz gönderdiniz, zırhlı, öbür taraftan bütün ağır silahlar, öbür taraftan silahlı-silahsız hava araçları, bunları bölgeye siz gönderdiniz. Nasıl müttefik oluyoruz? Ben tabii ekranda izletince de, diyor ‘işte bunları her gün televizyonlarınız izletirse Amerikan düşmanlığı çoğalır.’ Ya biz bunların hiçbirini yapmadığımız hâlde Amerika’da Türkiye düşmanlığı aldı başını gidiyor, bunu neyle izah edeceksiniz? Yani dert ne biliyor musunuz? Siz hiç konuşmayın, hep onlar konuşsun, siz susun. Kusura baksınlar, biz hak neyse bunu söyleyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir asır önce olduğu gibi, bir süredir Türkiye’ye harita üzerinde yeniden tanzime niyetlenenlerin bulunduğunu söyledi. Meselenin Arap, Kürt, Türkmen meselesi veya Sünni-Şii meselesi değil, asırlık planların yeniden icrası meselesi olduğunu bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gerçeği sadece kendilerinin değil, bölge halklarının tamamının artık gördüklerini belirtti. Yönetimlerin tercihleri ne olursa olsun, bu coğrafyada yaşayan tüm insanlarla bu konuda tam bir mutabakat içinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için güvenlik altına aldığımız her yerde insanlar askerlerimizin boynuna sarılıyor, bayrağımızın dalgalanışını gözyaşlarıyla takip ediyorlar. ‘Türkler geldi, bizi teröristlerden kurtardılar’ diyorlar, elhamdülillah. Ya bize zaten bu yeter, bu dualar yeter” şeklinde konuştu.

“AFRİN’DE TERÖRİSTLERİ İMHA ETMEZSEK, EYLEM YAPACAKLARI TEK YER TÜRKİYE’DİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekâtta gelinen noktayla terör örgütünün Türkiye’nin sınırlarıyla olan irtibatının tamamen kesildiğini, Afrin şehir merkezinin kuşatılması önündeki son engellerin de kaldırıldığını bildirdi. Terör örgütünün sivil halkı canlı kalkan olarak kullandığını bir kez daha gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge halkının teröristlerden kaçmak istediğini, ancak bölücü örgütün yola tuzakladığı patlayıcılarla o insanları kalleşçe katlettiğini ifade etti. Bu görüntüler gün gibi ortadayken, kimi kuruluşların kendilerini sivillere zarar vermekle itham edebildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bunları anlamak mümkün değil ya, üstelik bunlar Türkiye’de siyaset yapıyor. Eğer biz teröristleri Afrin’de imha etmezsek, onların gelip eylem yapacağı tek yer Türkiye’dir. Bu açık gerçeği hâlâ anlayamayan kimse ya gafildir ya da bilerek böyle davrandığı için haindir. Kimse kendini kandırmasın, başkalarını kandırmaya da çalışmasın” dedi.

Suriye’deki meselenin herhangi bir kesimin kendi hakkını, hukukunu koruma, kendine bir gelecek inşa etme çabası olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer niyet öyle olsaydı, ele geçirilen yerlerde ilk iş bölgenin demografisini değiştirmek, insanların asırlardır oturdukları evlerine, yurtlarına, hatta çocuklarına el koymak veya gözleri önünde onları yakıp-yıkmak olmazdı. Amaç, bölgemizin bağrına asırlar boyunca istenildiği gibi kanatılacak, istenildiği gibi oynanacak bir hançer saplamaktır. Bu hançeri tutan el de, ondan fayda sağlayacak olanlar da şu anda bellidir, bunları gayet iyi biliyoruz. Kimse bizden göz göre göre hem kendi bağrımıza, hem de kardeşlerimizin sinesine böyle bir hançerin saplanmasına rıza göstermemizi, tepkisiz kalmamızı beklemesin. Biz istiklalimiz ve istikbalimiz için her şeyi göze aldık. Bugün Afrin’deyiz, yarın Münbiç’te olacağız, ertesi gün Fırat’ın doğusunu Irak sınırına kadar inşallah teröristlerden temizlenmesini sağlayacağız.”


“ZEYTİN DALI HAREKÂTI’NI SONLANDIRMAK İÇİN HİÇ KİMSENİN BASKISINA BOYUN EĞMEYİZ”

Türkiye’nin sahaya güçlü bir şekilde girmiş olmasının emperyalist hevesleri kursaklarda bıraktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de yedi senedir bir milyon masumun alçakça, vahşice öldürülmesi karşısında sesi çıkmayanların ardı ardına endişe beyan etmelerinin sebebinin bu olduğunu vurguladı. Doğu Guta’daki vahşeti görmezden gelenlerin birden Afrin konusunda hassasiyet sahibi olmalarının tek nedenin bu olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “DEAŞ kılıfı altında Suriye’yi parçalama hayalleri akamete uğrayanlar, bölücü örgütü kaybetmekten endişe ediyorlar. Onları kaygılandıran yitip giden milyonlarca hayat değil, bozulan hesaplarıdır. Hep söylediğim gibi, biz kimin ne dediğine değil, ülkemizin, milletimizin ve bölgedeki kardeşlerimizin geleceklerinin neyi gerektirdiğine bakıyoruz. Zeytin Dalı Harekâtı’nı başlatmak için nasıl kimseden icazet almadıysak, sonlandırmak için de hiç kimsenin baskısına boyun eğmeyiz. Buradan bir kez daha ilan ediyorum, operasyonlarımız Afrin’deki terör bataklığı kurutulana kadar devam edecektir. Türkiye güney sınırı boyunca bir terör koridorunun oluşturulmasına asla rıza göstermeyecektir. Rabbim kahraman ordumuzu muzaffer kılsın.”