Suriye savaşında 7 yıl geride kalırken, savaşın sebep olduğu tablo her geçen gün ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin verilerine göre, dünyada 5,5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Yine aynı verilere göre 5 yaş altı 19 bin çocuk akut beslenme bozukluğuna maruz kalmış durumda. Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü verilerine göre ise 13,5 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Tüm bunların yanı sıra Suriye’de sağlık tesislerine yapılan saldırılar da devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2017 yılında 200’e yakın sağlık tesisi saldırıya uğrarken; 2018’de sadece 2 ayda 67 sağlık tesisi bombalandı ve 52 kişi bu saldırılarda katledildi.

İLAÇ VE KLİNİK DESTEK VERİYORLAR

Yeryüzü Doktorları, Suriye halkının yaşamış olduğu bu insani drama kayıtsız kalmadı. Bölgedeki sağlık sisteminin desteklenmesi amacıyla hastane ve kliniklere ilaç, medikal malzeme ve ekipman; hekimlere ise maaş desteği sağladı. 1 yılı aşkın süredir ise, kuşatma altındaki Doğu Guta’da kadın ve çocuklara yönelik olarak uzmanlar kontrolünde beslenme sağlığı programı düzenliyor, ambargolar sebebiyle bölgede yaşanan ilaç eksikliğini gidermek adına da çocuk ilaçlarını ücretsiz olarak karşılıyor. Ayrıca Azez iline bağlı Soran ilçesinde doğum ve birinci basamak sağlık hizmeti sunacak bir kliniğin hazırlıkları devam ediyor. Suriye içerisindeki çalışmalarının yanı sıra Türkiye’ye gelmiş Suriyelilere yönelik olarak da çalışmalarını sürdüren Yeryüzü Doktorları, göçmen sağlık merkezleri ile muayene ve psiko-sosyal destek hizmeti sunmak suretiyle krizin ilk yıllarından beri Suriyelilere destek olmaya devam ediyor.

“TEK AMACIMIZ TIBBİ YARDIM GÖTÜRMEK”

Suriye’nin Lazkiye kırsalında yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı bölgede tek sağlık merkezi konumunda olan Yamadı Hastanesi’nin 2016 yılında vurulduğunu hatırlatan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney “Tek amacımız ihtiyacı olan insanlara tıbbi yardım götürmek. Bu nedenle savaşın başladığı ilk yıllardan bu yana Suriye’deki hastaneleri ve sağlık çalışanlarını elimizden geldiğince destekledik. Savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecilere gerek açtığımız kliniklerde gerekse mobil hizmetlerimizle sahada elimizden gelen desteği verdik ve yeni projelerimiz ile destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Diriliş Postası