Gözaltına alınan 16 DAEŞ militanına saldırı emri veren Pentagon’un eş zamanlı olarak ABD Büyükelçiliği’ni kapalı tutması “Kontrollü saldırı” ihtimalini akıllara getirdi.

Terör örgütlerinin ortaya çıkmasına vesile olarak onları dünyanın değişik bölgelerinde maşa olarak kullanan ABD’nin, güvenlik gerekçesiyle Ankara Büyükelçiliği’nin çalışmayacağını duyurması kafaları yine karıştırdı.

Türkiye’nin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nı, ‘DAEŞ ile mücadeleyi zayıflatır’ diyerek durdurmaya çalışan ABD’nin bu kararı, DAEŞ’in gerçekleştirebileceği eylem/eylemlere sığınarak Afrin operasyonunu baltalamaya çalıştığını akıllara kazıdı.

İşbirliği tekrar devrede

ABD’nin güvenlik gerekçesiyle Ankara Büyükelçiliği’ni kapatması, vatandaşlarına uyarı çağrısı yapması, bu gelişmenin ardından Ankara’da eylem hazırlığındaki DAEŞ terör örgü üyelerinin yakalanması, ABD’nin terör örgütleriyle işbirliğini tekrar gözler önüne serdi.

O TEHDİTTEN BUGÜNE 146 GÜN GEÇTİ

ABD eski Ankara Büyükelçisi John Bass, 11 Ekim tarihinde yaptığı basın toplantısında sarf ettiği “9,5 aydır Türkiye'de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu, DAEŞ vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu” sözleriyle terör saldırılarındaki ABD parmağını itiraf ederek, Türkiye’ye üstü kapalı şekilde terör tehdidi savurmuştu.

ABD Ankara Büyükelçiliği, dün güvenlik tehdidi nedeniyle açılmadı. Büyükelçilik sitesinde yer alan açıklamada, ABD vatandaşlarına kalabalıklardan ve büyükelçilikten uzak durma çağrısı yapıldı.

Uyarılar arasında, "popüler turistik alanları, alışveriş merkezlerini, alışveriş bölgelerini ve spor-eğlence merkezlerini ziyaret etmeyi tercih ederseniz, kişisel güvenlik durumunuzu ve duyarlılığınızı artırın" ifadesi yer aldı.

Eylem hazırlığında yakalandılar

Ankara’da ABD Büyükelçiliği ve vatandaşlarının kaldığı yerlere yönelik terör eylemi yapılabileceğine ilişkin istihbarı bilgiler üzerine güvenlik önlemleri gözden geçirilerek ilave tedbirler alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DAEŞ'e yönelik soruşturma kapsamında 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi. Polis ekiplerince düzenlenen operasyonda şüphelilerden 12’si gözaltına alındı. Samsun’da ise ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne saldırı girişiminde bulunacakları iddia edilen Irak uyruklu 4 DAEŞ militanı yakalandı. Militanlardan 2’si Samsun-Ankara yolu üzerinde polis ekiplerince alındı.

Ankara’da EK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Ankara Valiliği, ABD Büyükelçiliği ve bu ülke vatandaşları ile ilgili güvenlik önlemlere ilişkin bilgi verdi. İstihbarat birimlerine ABD kaynaklarından gelen, ABD Büyükelçiliği ve vatandaşlarının kaldığı yerlere yönelik terör eylemi yapılabileceğine ilişkin istihbarı bilgiler üzerine güvenlik önlemleri gözden geçirilerek ilave tedbirler alındı.

Kaynak: Diriliş Postası (Neşat Ergül)