Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DAHA FAZLA TÜRK ŞİRKETİ MAKEDONYA’DA FAALİYET GÖSTERECEK”

Mevkidaşıyla ilişkilerin tüm boyutlarını ele aldıkları ve potansiyel iş birliği imkânlarını değerlendirdikleri verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin, siyasi ve kültürel ilişkilere yakışır şekilde çok daha üst seviyelere çıkartılması konusundaki iradelerini teyit ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlihazırdaki ikili ticaret hacminin ortak çabalarla çok daha yukarılara taşınabileceğine olan inancını ifade ederek, bu amaç doğrultusunda iş adamlarını teşvik etmeye, iş dünyasına gerekli desteği vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Yapılan görüşmelerde, aynı iradenin mevkidaşı İvanov tarafından da sergilenmesine dair memnuniyetini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya’daki yatırımları arttırmak arzusunda olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki dönemde çok daha fazla Türk şirketinin, Makedonya’da faaliyet göstereceğini ve ülke ekonomisinin çok daha iyi bir noktaya gelmesine hizmet edeceğini kaydetti.

“FETÖ’NÜN KÖKÜNÜ DÜNYANIN HER TARAFINDA KAZIYACAĞIZ”

Açıklamasının devamında, “Makedonya, terörle mücadele konusunda da iş birliğimizi artırmakta kararlı olduğunu Sayın Cumhurbaşkanıyla ortaya koymuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün her iki ülke için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı ve bu örgütün kökünü dünyanın her tarafında kazımak noktasında kararlı olduklarını söyledi.

Makedonya’nın FETÖ terör örgütünün yapılanmasını gerçekleştirdiği ülkelerden biri olduğunu, bu kapsamda Makedonya’nın FETÖ ile mücadelede atacağı somut adımları görmek istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un bu konuda atılabilecek adımları çok açık ve net kendisiyle paylaştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında “FETÖ terör örgütünü, inşallah dostlarımızın da desteğiyle Balkan coğrafyasından söküp atacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Makedonya Cumhuriyeti’ni bağımsızlığını ilan ettiği günden itibaren kararlı ve güçlü bir şekilde desteklediğini söyleyerek, “Bu duruşumuzu Makedonya'yı anayasal ismi ve millî kimliğiyle ilk tanıyan ve Makedonya'ya büyükelçi atayan ilk ülke olarak net bir şekilde ortaya koyduk” dedi.

“BALKAN COĞRAFYASININ AYNASI MAKEDONYA’DA HUZUR VE BARIŞIN KORUNMASI BÖLGEYE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR”

Balkan coğrafyasının aynası olan Makedonya’da huzur ve barışın korunmasının bölgeye önemli bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya’nın Yunanistan’la yaşadığı isim sorununa ilişkin olarak tarafların karşılıklı iradeleriyle bu sorunu aşacaklarını umut ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya’nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin de bu çerçevede kritik önemi haiz olduğunu kaydederek, Türkiye’nin bu hususta da Makedonya’ya geleneksel desteğini sürdürmekte olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un bu ziyaretinin tüm ikili münasebetler ve bu konularda iş birliğinin derinleştirmesini ümit ettiğini belirterek, kendilerine Türkiye’ye teşrifleri için teşekkürlerini ifade etti.

MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI İVANOV: “GÖRÜŞMELERİMİZİN SIKLIĞI DOSTLUĞUMUZUN KANITIDIR”

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorgev İvanov ise Makedonya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’yle geleneksel dostluk ilişkileri içerisinde olduğunu ifade ederek “Bizim görüşmelerimizin sıklığı dostluğumuzun ve karşılıklı güven ve iş birliğinin kanıtıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonya’nın NATO’ya tam üyelik yolundaki desteğinden ötürü Türkiye’ye şükranlarını sunduğunu belirterek, Makedonya’nın anayasal ismiyle ilgili Yunanistan ile yaşadıkları ikili sorunun çözümüne yönelik olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkesel tutumundan dolayı ayrıca teşekkürlerini ifade etti.

“TÜRKİYE DİPLOMASİDE HİÇBİR ZAMAN İKİRCİKLİ TAVIR TAKINMADI”

Açıklamanın ardından basın mensuplarının soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorununa yönelik Türkiye’nin ilkeli tutumunun devam edip etmeyeceğine dair bir soruya şöyle cevap verdi: “Az önce de konuşmamda ifade ettiğim gibi, burada hiçbir tereddüt söz konusu değil. Zaten biz anayasal ismini ilk tanıyan ülke olduk. Bugün neredeysek bundan sonra da yine aynı yerde olacağız. Türkiye diplomaside hiçbir zaman ikircikli tavır takınmamıştır ve biz kararımızı verdikten sonra artık ölürüz, oradan bir daha dönmeyiz.”