Hakkında birçok iddia bulunan Prof. Dr. Ali Gür’ün rektörü olduğu Gaziantep Üniversitesi ile ilgili ortaya çıkan son rapor, üniversitedeki kanun ve mevzuata aykırı olan usulsüzlükleri ortaya serdi. Gür’ün Ağustos 2016 yılında atandığı üniversitenin aynı yıla ait Sayıştay raporunda dikkat çeken, kamuoyunu yakından ilgilendiren bulgular ve değerlendirmeler yer alıyor. Dudak uçuklatan rakamlara ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı raporda, üniversitenin adeta mali olarak bir yıllık geçmişi gözler önüne serildi.
TOPLAMDA 19 BULGU RAPORA YANSIDI
Sayıştay uzmanlarının aylarca üzerinde çalıştığı ve üniversitede yaptığı inceleme ve denetlemeler sonucunda ortaya konulan raporda, üniversitenin ‘Düzenlilik Denetim Raporu ile Döner Sermaye İşletmesi Raporu’ hazırlandı. Düzenlilik Denetim Raporu’nda 6 hatalı bulgu yer alırken, Döner Sermaye İşletmesi bölümünde ise 13 yanlış bulgu bir bir raporlandı.

21 MİLYON 549 BİNLİK TAŞINMAZ GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Söz konusu raporun önemli bulgularından biri üniversitenin taşınmazları ile ilgili. Üniversitenin ‘Yeraltı ve yerüstü düzenleri’ hesabında mevcut durumun yansıtılmadığı belirtilerek, söz konusu hesapta yer alan 21 milyon 549 bin 319 TL’nin gerçek rakamları yansıtmadığı raporda yer aldı. Üniversite ise bu konuyla ilgili yüksek mahkemeye verdiği cevabında bir gerçeği de ifşa etti. Üniversite, “Üniversitemize ait arazi ve arsalar üzerinde kuruluşundan bu yana çeşitli hizmet binaları ile yer altı ve yer üstü düzenleri yapılmış ancak bugüne kadar cins tashihleri ve ruhsatlandırma işlemleri yapılmamıştır” diye cevap verdi.

HESAPLAR BİRBİRİ İLE EŞİTLENMİYOR
Gaziantep Üniversitesi 2016 yılı mizanlarının incelenmesinde ‘Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar’ hesabıyla bu hesaba ilişkin ‘Birikmiş amortismanlar’ hesabının eşit olması gerekirken Sayıştay raporunda söz konusu eşitliğin olmadığı belirtiliyor. 1 milyon 46 bin 723 TL olarak maddi duran varlıklar hesabında yer alan paranın birikmiş amortismanlar hesabı ile eşitlenmediği amortismanlar hesabında sadece 196 bin 622 TL’nin olduğu vurgulandı. Üniversitenin cevabından tatmin olmayan Sayıştay, sonuç bölümünde ise “Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında bulgu konusu kayıt işleminin yapılmış olduğunu belirtmiş olsa da, kayıt işlemi 2016 yılı hesapları ve mali tabloları ile ilişkili olup 2017 yılında gerçekleştirilen işlemin 2016 yılı mali tablolarını ilgilendirmediği açıktır” denildi.

784 BİN TL FAİZ GELİRİ BULUNUYOR

Prof. Dr. Ali Gür’ün rektörü olduğu üniversitenin 2016 yılına ait Sayıştay raporunun gelir tablosunda dikkat çeken bir başka bilgi daha yer alıyor. Üniversitenin gelir tablosunda dinimizce haram olarak kabul edilen faize ait gelirinin olduğu görülüyor. Raporda, üniversitenin sadece bir yıllık faiz gelirinin 784 bin 457 TL olduğu ortaya çıktı.

1 MİLYON 244 BİN DEPOZİTO, TEMİNAT HESABINDA YOK
Sayıştay’ın detaylı incelemesinde bir başka bulgu daha dikkat çekti. Üniversitenin mali tablolarının ‘depozito ve teminat’ hesabında yer alması gereken paranın bu hesaplarda yer almadığı ancak ödemenin yapıldığı belirtiliyor. Raporda, gaz ve elektrik şirketine toplamda 1 milyon 244 bin 796 bin TL ödeme yapıldığı ve bunun söz konusu depozito ve teminat hesabında yer almadığı kaydedildi. Sayıştay raporda “Sonuç olarak Gaziantep Üniversitesi’nin binalarında elektrik, su vb. abonelikleri bulunmakta olup bunlara ilişkin 1.244.796,60 TL ödeme tespit edilmiştir. Kamu idaresi muhasebe kayıtları yapılacağını belirtmiş ancak düzeltme yapmamıştır” ifadeleri yer aldı.
HATA DÜZELTİLMEDİ
Ancak Sayıştay raporunun sonuç bölümünde, “Gaziantep üniversitesinin yeraltı ve yerüstü düzenleri niteliğindeki taşınmazlarına ilişkin yer, cins, edinme, mevcut durum vb. bilgileri mevcut değerini gösteren bir envanter yapılmamıştır. Kamu kurumu cevabında bu konuda çalışmaların başlatıldığını belirtmiş ancak hata düzeltilmemiştir. Bu durum kurumun taşınmazlarının mali tablolara tam ve doğru olarak yansımamasına neden olmaktadır. Bulgumuza ilişkin herhangi bir düzeltici gerçekleştirilmemiştir” ifadeleri yer aldı.

1 MİLYON TL DİĞER YILA AKTARILMAMIŞ
Gaziantep Üniversitesi ile ilgili Sayıştay raporunda en dikkat çeken bulgular ise söz konusu bir sonraki yıl hesaplarına aktarılmayan yüksek miktarda paraları kapsıyor. Mali tablolarda yer alan ‘Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabının % 100’ hesabında amortismanların ayrılarak giderleştirilmediği, raporlaştırıldığı görülüyor. Söz konusu hata şu ifadelerle rapora yansıdı: “Hal böyleyken 1.090.151,34 TL tutarındaki diğer maddi olmayan duran varlıklarını yıl sonunda % 100 amortisman ayırarak giderleştirmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında bulgu konusu kayıt işleminin yapılmış olduğunu belirtmiş olsa da, kayıt işlemi 2016 yılı hesapları ve mali tabloları ile ilişkili olup 2017 yılında gerçekleştirilen işlemin 2016 yılı mali tablolarını ilgilendirmediği açıktır.”

SİNAGOG ABONELİĞİNE TEMİNAT İÇİN PARA YATIRILMIŞ
Raporda çok dikkat çeken bir diğer bilgi ise adeta şok dedirten türden. Gaziantep’te bulunan ve daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen bir sinagoga ilişkin elektrik idaresine teminat para yatırıldığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunun ‘Gaziantep Üniversitesi’ne ait tespit edilen abonelik depozit ve teminatlar’ hesabında söz konusu sinagog için elektrik şirketine 285,60 TL teminat yatırıldığı görülüyor. Sinagogun üniversiteye devredildiği dönemde Prof. Dr. Ali Gür’ün rektör yardımcısı olarak devir töreninde de yer aldığı ortaya çıktı.

AB’DEN BAĞIŞ VE YARDIMLAR DA ALINMIŞ
Üniversitenin faaliyet sonuç tablosunda bir gerçek daha görüldü. Rapordaki tabloya yansıyan verilere göre Gaziantep Üniversitesi, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından fonlanmış. Gelir hesabında yer alan bilgilere göre üniversitenin AB’den bağış ve yardımlar başlığı altında 2 milyon 613 bin TL aldığı, Dünya Bankası’ndan ise 1.700 TL aldığı görülüyor.

Kaynak: Milli Gazete(Ahmet Açıkay)