TTB’yi ziyaret eden Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME) Başkanı Dr. Jacques de Haller, Türkiye’de hekimlerin mesleki bağımsızlığının zedelendiğini ifade etti. Heller, “TTB doğru bir yerde duruyor” dedi. Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME) Başkanı Dr. Jacques de Haller, Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) destek olmak için Ankara’ya geldi. Böylesine yoğun baskıların ve operasyonların olduğu bir dönemde TTB’nin yanında olmanın hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Haller, güvenlik soruşturmaları ve KHK’ler nedeniyle mesleğini yapamayan hekimler hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “Hekim olabilmenin tek ölçütü nitelikli eğitimdir. Hekimler için başka hiçbir ölçüt kabul edilemez” dedi. 

‘TTB’ye destek için buradayız’
CPME Başkanı Haller’in gazetemize yaptığı açıklamalar şöyle: “TTB’ye yönelik baskı ve operasyonların ardından bu ziyareti yapmam gerektiğini düşündüm. CPME için birliğimizin her üyesi önemlidir. Hekimlerin çalışma koşulları ve bunun niteliği, merkezimizi ilgilendirir. Çalışma koşulları, mesleki bağımsızlık, hastayla temastaki özgürlük, sistemin güvenliği bizim özellikle mercek altına aldığımız bir durum. Her koşulda desteğimizi ifade etmek için buradayız. Gözaltıları tetikleyen şey halk sağlığı ile ilgili bir açıklamaydı. Savaş ve çatışmaların insanlar üzerindeki etkileriydi. Bu bizim ‘Savaş ve Çatışmalara Karşı Hekim Tutumu’ başlıklı belgemizin tam da odak noktasında olan bir meseledir. CPME’nin politikalarına göre üye herhangi bir hekim birliği, savaş ve çatışma koşullarında böyle bir reaksiyon vermelidir.”

‘KHK’ler kabul edilemez’
“Türkiye’de hekimlerin mesleki bağımsızlığına yönelik çok ciddi kısıtlama girişimlerinin olduğunu söyleyebilirim. Hekim olabilmek için tek ölçüt eğitimdir. Onun dışında güvenlik soruşturmaları ya da KHK yüzünden bir hekimin mesleğini yapamamasını kabul etmemiz mümkün değil. Tıp, ağırlıklı olarak iki insan arasındaki ilişki üzerinden yürür. İyi hekimlik, özgür ilişki gerektirir. Yoksa tıp da kimya ve fizik gibi mekanik bir işe dönüşür.”

‘TTB doğru yerde duruyor’
“TTB’nin çok doğru bir yerde durduğunu söylememiz gerekiyor. Buraya gelişimin simgesel bir anlamı var, o da yalnız olmadıklarını ifade etmek istememiz. Barış, hasta hakları ve mesleğin etik değerleri üzerinden TTB’nin güçlü bir biçimde destekçisiyiz.”

***

Hekimler Ankara’daydı

Öte yandan hekimler TTB’nin Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Ankara’da bir araya geldi. Hekimler, dün saat 13.00’de İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda buluşma gerçekleiştirdi. Forum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda sağlık alanının sorunları, hekimlerin talepleri ve çözüm önerileri konuşuldu.

Kaynak: Birgün (Hüseyin şimşek)