Tekirdağ’a bağlı köylerde her sene ıhlamur toplama gerekçesiyle binin üzerinde ıhlamur ağacı kesiliyor. Ihlamurun her sene sağlık açısından değerinin anlaşılması üzerine ıhlamura olan talep artıyor. Artan talebe karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne giderek ormandan ıhlamur toplamak için izin alan kimi kişiler ağaçları keserek ıhlamuru toplama yoluna gidiyor. Haziran ayında başlayacak ıhlamur toplama mevsimi öncesi yaşam savunucuları, köylüler ve yerel yönetimler ağaçların kesilmemesi için erkenden kamuoyu oluşturma girişimlerine başladı.

Tekirdağ’a bağlı Işıklar Köyü Selanikliler Derneği Başkanı Olcay Ceylan, imza kampanyası başlattıklarını belirtip önceden köylülerin ormana ve ağaçlara sadık kalarak ıhlamur topladıklarını ancak son 5-6 yılda çevre illerden gelen insanların kolaya kaçarak ağaçları kesmeyi tercih ettiğini belirtti. 

Ihlamur kalmaz, artık önlem alınsın
Dernek Başkanı Olcay Ceylan, yıllardır bilinçsizce kesilerek yok edilen ıhlamur ağaçlarının korunması için mücadele verdiğini ancak seslerini bir türlü yetkililere duyuramadığını dile getirdi. Ceylan, “Valiliğe gittik, kaymakamlığa gittik. Verilen izinlerin denetime alınmasını, sınırlanmasını, kesilen ağaçlar için tedbir alınmasını defalarca ve ısrarla talep ettik. Böyle devam ederse Trakya’nın ormanlarında ıhlamur kalmaz” diye konuştu.

“Biz ıhlamurun toplanmasına karşı değiliz. Ama kolaya kaçan kimileri her yıl bin ile bin 500 arasında ağaca zarar veriyoruz. Biz önlemeye kalkamıyoruz. Bir defasında silahlı tehdite maruz kaldık. Devlet otoritesinin burada tedbir almasını bekliyoruz” diyen Dernek Başkanı Olcay Ceylan, “Haziran yaklaşıyor. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ağaçlar dipten kesiliyor. Ormanın içinde dipler güneş görmediği için bu ağaçlar yeniden yeşerip büyüyemiyor. Bu doğaya, bu ormana hep beraber sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

***

BAŞKANDAN KESİME TEPKİ

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, kıyıma karşı olduklarını belirterek “Biz insanla birlikte onun çevresini saran tarihi, kültürel ve doğal varlıklara bütün olarak bakıyoruz, değer veriyor, önemsiyoruz” dedi. “Özellikle de çevre ve doğal kaynaklarımız konusunda ayrı hassasiyete sahibiz. Ihlamur ağaçlarının bilinçsizce katledilişine kayıtsız kalamazdık” diyen Eşkinat, “Doğaya, duyarlı, bu konuda bir farkındalık yaratmayı amaçlayan her hareketin yanındayız, gereken desteği her zaman sunacağız” diye konuştu.

Kaynak: Birgün (Serbay Mansuroğlu )